Dolandırıcılara dikkat! İletişim Başkanlığı'ndan 'sandık' uyarısı

İletişim Başkanlığı, medya ve sosyal medyadaki yanıltıcı içerikleri ifşa etme konusundaki çabalarına devam ediyor. Son örnek olarak, cep telefonlarına gönderilen "seçimde oy kullanacağınız sandık değişti" mesajı ele alındı ve yapılan açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'nun böyle bir uygulamasının bulunmadığı vurgulandı.

GÜNDEM 08.03.2024, 10:59 Buse Önder
Dolandırıcılara dikkat! İletişim Başkanlığı'ndan 'sandık' uyarısı

Yerel seçimlere kısa bir süre kala, bazı cep telefonları ve elektronik posta adreslerine "Seçimde oy kullanacağınız sandık değişti" benzeri mesajların gönderildiği yeni bir dolandırıcılık sistemi tespit edildi. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu mesajlara ilişkin bir yalanlama yayınladı.

Yapılan açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'nun kanununda belirtilen istisnalar dışında hiçbir seçmenin oy kullanacağı sandıkta değişiklik yapılamayacağı hatırlatıldı. "Resmi kurumların bildirimi haricinde herhangi bir bildirim veya duyuruya itibar etmeyiniz" uyarısında bulunularak, vatandaşlar dikkatli olmaya çağrıldı.

İsrail için de yalanlama geldi

Ayrıca, İsrail Hükümet Sözcüsü tarafından dile getirilen, "Gazze Şeridi'ne girecek insani yardımlar İsrail tarafından engellenmiyor" iddiası da Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Refugees International adlı insani yardım kuruluşunun son raporu, bu iddianın çürütüldüğünü ortaya koydu.

Raporda, Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'ye yardım akışını kolaylaştırmasını emreden geçici tedbirlerin yerine getirilmediği vurgulanarak, İsrail'in bu konuda gerçeği çarpıttığı belirtildi.

Yardım tırlarında azalmalar var

Israil yetkilileri tarafından ortaya atılan 'yardım geçişi arttı' iddiası, Birleşmiş Milletler verileri tarafından çürütüldü. Şubat ayında teslim edilen ortalama yardım tırı sayısının, önceki aya göre yüzde 50 azaldığı belirlendi.

İsrail'in, Gazze'nin kuzeyine erişimi engellemek amacıyla Kuzey Erez ve El Muntar gibi kritik geçişleri kapalı tuttuğuna dair veriler de ortaya kondu. Ayrıca, 'İsrail'in soykırımı kamufle etmek amacıyla yürüttüğü propagandaya itibar etmeyiniz' notu paylaşıldı.

Yunanistan için manipülasyon uyarısı

Diğer bir açıklama ise Yunan basınında yer alan, 25 Mart Yunanistan Bağımsızlık Günü'ne ilişkin iddialar için geldi. Yapılan açıklamada, 'İki ülkede ulusal bayramlarda tatbikat yapılmamasına rağmen, Türkiye NOTAM yayımladı' iddiasının doğru olmadığı ifade edildi. Türkiye'nin yayınladığı ve 4 Mart-30 Nisan tarihlerini kapsayan NOTAM'ın, mütekabiliyet esasına göre yayımlandığı vurgulandı.

Yorumlar (0)