Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi ülkesine yatırım yapan karlı çıkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yatırımını ülkesine sağlayan herkes karlı olacaktır. Kendi ülkesini hor gören, kendi devletini tahkir eden kişilerin çalışması kendi komplekslerini kapatma amaçlıdır. Bu ülkede yenilik yapmak, üretmek, çalışmak, üretmek isteyen herkesin önü teşviklerle ve desteklerle teşviklerle sonuna kadar açık olacaktır" dedi.

GÜNDEM 10.06.2022, 12:36 10.06.2022, 13:16
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi ülkesine yatırım yapan karlı çıkacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesinin Kandilli Kampüsü'nde Kandilli Teknoloji, Bilim ve Araştırma Binası Açılış Programında açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şu şekilde;

“Üniversitemizin Kandilli Kampüsü Bilim Teknoloji Binası'nın milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Derin teknoloji üssü ismi verilen bu binanın ülkemizin yenilik, geliştirme, araştırma ekosistemine önemli destek sağlayacağına içtenlikle inanıyorum. Bu teknoloji binasını milli teknoloji girişiminin bir bölümü olarak görüyorum. Ülkemiz her yerde olduğu gibi özgün araştırma işlemleri hususunda da gerçek becerisini kullanmaya daha çok yaklaşmaktadır.”

“Fosil yakıt bağımlılığını düşüreceğiz”

“Açılışını gerçekleştireceğimiz ve tamamı geliştirme araştırma faaliyetlerine yönelik görev yapan kuluçka merkezlerine ayrılmış bu alan üretilen bilgiyi teknolojiye çevirerek ülkemizin gücüne güç katacaktır. Derin teknoloji üssü dediğimiz bu yerde bulunan alt yapıların bir bölümü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle kurulmuştur. Mesela bunlardan bir tanesi hayvan yeminden gübreye, bioyakıttan gıda takviyesine kadar pek çok bölümde uygulama olanağı sağlayan ülkemizin fosil yakıtlara bağımlılığını düşürecek çalışmalardır. Ülkemizin çevrenin korunması ve iklim değişikliği ile sıfır atık düşüncesine de destek sağlayacak doğal kaynakların etkili kullanıma yönelik işlemlerde bu birimde sürdürülecektir.”

“Sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğunu gördük”

Destek sağlanan diğer çalışmalardan bahseden Erdoğan, “Çalışmalardan bir tanesi de sağlık sektörüne yönelik aşı, ilaç, tıbbi cihaz üretimi sağlayan KOBİ'lere yönelik geliştirme ve araştırma sağlayacak destek laboratuvarları planlamasıdır. “

“Bu araştırmaların gerçekleştirileceği yaşam bilimleri merkezimiz sahip olduğumuz nitelikli insan ve alt yapı kaynağı ile ülkemizin teknoloji markalarından birisi haline gelecektir. Hem dünyada hem de ülkemizde sağlık sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesine devam etmesi bu türde ki çalışmaları daha da değerli göstermektedir. Salgın zamanlarında sağlık sektörünün en az savunma sanayii kadar vahametli önemde olduğunu hep beraber gördük. Sağlık sektörünün taleplerini milli ve yerli imkanlarla gidererek hem cari açığı düşürmek hem de bu tür ürünlerin ihracatını fazlalaştırmak istiyoruz. Bu merkezden hizmet sağlayacak olan KOBİ’lerin, araştırmacıların ve akademisyenlerin desteği ile kısa bir sürede büyük ölçekli şirketlerle rekabet sağlayacak düzeye çıkacağına inanıyorum” dedi.

“Ülkemizin hedeflerine nasıl ulaştığına şahit olacağız”

Teknoloji üssünde birden fazla çalışma olacağına dikkat çeken Erdoğan, “Derin teknoloji üssümüz söylediklerimin yanı sıra, deprem acil müdahale sistemi, kömürden doğal gaz üretimi, deprem güvenliği, nano malzeme, genetik araştırmalar ve robotik araştırmalar gibi birçok çalışmaya da ev sahibi olacaktır. Bilindiği üzere sağlık malzemelerini ve teknolojilerini ülkemizde geliştirmeye dair yol haritamızı uzun, orta ve kısa vadeli planlarıyla daha önce kamuoyuna anlatmıştık. Yol haritamız içerisinde yer alan 31 eylem ve politikayı, 9 stratejik hedefi, 5 kritik projeyi, 5 stratejik amacı titizlikle takip ediyoruz. Hizmete sunduğumuz bu teknoloji üssü gibi projeler yol haritamızın hayata bulmasında bize önemli yardım sağlıyor. İnşallah bu çabalarımızın karşılığını gördükçe ülkemizin adım adım hedeflerine nasıl ulaştığına hep beraber şahit olacağız” şeklinde ifade etti.

“Türkiye sağlık konusunda kendi sistemlerini üretmede ikinci seviyeye geçti”

Sadece hastane binası inşa etmenin yetmediğini vurgulayan Erdoğan, “Bina yapmak, sağlık personeli istihdam etmek yeterli değil. Bu binaları tam teşekküllü donatarak, sağlık çalışanlarımızın işini kolaylaştıracak araçları, sistemleri de ülkemizin geliştirmesi ve üretmesi lazım. Türkiye bu konuda birinci aşamayı geride bıraktı. Artık tüm vaktimizi ve enerjimizi ikinci kısma vereceğiz. Önümüzdeki sene inşallah 1,5 milyon yabancı hastaya hizmet sağlayarak, küresel sağlık pazarından 10 milyar dolarlık pay almayı planlıyoruz. Hizmet standartlarımızı teknoloji üretme ve geliştirme becerimizle birleştirdiğimizde kazancımız üzerine koyarak yükselecektir. Aynı şekilde gıda sorunlarının dünyayı tehdit ettiği bir zamanda bu taraftaki teknolojiyi ve üretimi geliştirme uğraşlarının önemi de gün geçtikçe artıyor” şeklinde ifade etti.

"Türkiye güvenli liman ülkelerinin başında yer almaya adaydır"

Gıda sektöründe tüm dünyanın talebini karşılamayı istediklerini dile getiren Erdoğan, “Gıda alanında kendi kendimize yeterli olmanın dışında tüm insanlığı besleyeceğiz, dünyanın isteklerini karşılayacak bir düşünceyle yolumuza devam etmeyi planlıyoruz. Global krizlerin önümüzdeki zamanlarda bilhassa da gelişmiş ülkelerde ciddi yalpalamalara neden olacağı açıkça fark edilmektedir. Türkiye her konuda geleceğin güvenli limanı ülkelerinin ilk sıralarında yer alacaktır" şeklinde ifade etti.

“Ülkesini karalayanlar kendi komplekslerinin üzerini kapatıyor”

"Bu iklimde yatırımını kendi ülkesine sağlayan, kendi insanına ve halkına güven duyan herkes karlı olacaktır. Devamlı olarak kendi ülkesini aşağıda gören, kendi halkını küçümseyen, kendi devletini tahkir eden kişilerin sosyal medya karalamaları sadece komplekslerinin üstünü kapatmak içindir. Bilimsel başarılarıyla teknoloji yapabilme kabiliyetleriyle, üretme maharetleriyle varlık sağlayamayanlar ideolojik saplantılarla ülkemizin gündemini ele geçirme, halkımızın zihnini karıştırma çabaları boşunadır. Çünkü bu ülkede üretmek, çalışmak, yenilik yapmak, üretmek, yenilik isteyen herkesin önü teşviklerle, desteklerle ve programlarla sonuna kadar açıktır.”

Erdoğan sözlerinin sonuna gelirken Hazreti Mevlana’nın bir sözünden örnek vererek, "’Kâmil odur ki koya dünyada bir eser, eser olmayanın yerinde yeller eser’. Evet biz arkamızda eser bırakmak isteyen kamil insanlarla beraber bir yolda yürüyoruz. Bu anlayışla şirketlerimizi, akademi dünyamızı, araştırmacılarımızı, özellikle gençlerimizi burada yaptığımız gibi kendilerine gösterdiğimiz imkanları, alt yapıları, değerlendirmeye çağırıyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye'nin inşası için mücadelemize destek gösterecek ve gösteren herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Yorumlar (0)