Çöp ev skandalında teyzenin tahliyesine bakanlıktan itiraz: Çocuk yeniden…

Bursa'da 12 yaşındaki yeğenini çöp ev haline gelen dairedeki bir odada kilitli tuttuğu suçlamasıyla yargılanan Kamuran Pınar A. geçtiğimiz hafta yapılan duruşmada tahliye edilmişti. Karara itiraz eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, küçük çocuğu can güvenliği ve kaçırılma riskine karşı yeniden devlet korumasına aldı.

GÜNDEM 05.02.2024, 14:06 06.02.2024, 15:57 Şeyda Gül
Çöp ev skandalında teyzenin tahliyesine bakanlıktan itiraz: Çocuk yeniden…

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde çöp ev kabusu yaşanmıştı. Evini 1 Temmuz 2020'de Kamuran Pınar A.'ya kiraya veren Aydın S., uzun bir süre kirasının alamamasının ardından harekete geçmişti. Ev sahibinin avukatı Batuhan Arısoy aracılığıyla mahkemeye başvurmasının ardından Bursa 4'üncü İcra Hukuk Mahkemesi'nde görülen davalara katılmayan Kamuran Pınar A. için mahkeme hakimi, borcunu ödemesi için tebligat göndermişti. Kamuran Pınar A. borçlarını tebligata rağmen ödememesinin ardından mahkeme, evin tahliyesini karar vermişti. 2022 Temmuz tarihinde çilingirle birlikte eve giden icra ekibi, çöp evle karşılaştı. Bunun üzerine ekipler, dairenin kapı kilidi değiştirerek olay yerinden ayrıldı.

Akabinde mahkeme kararına uymayıp, çilingirle eve gelip giderken polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Kamuran Pınar A. ifadesinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı.

Çocuk baygın halde bulunmuştu

Çöp evin temizlenmesi için de Nilüfer Belediyesi ekiplerine haber verilmesinin ardından eve gelen ekipler, temizlik çalışmasına başladıkları sırada bir odanın kapısının kilitli olduğunu tespit etti.  Kapıyı kırarak içeri giren görevliler, çöple dolu odada baygın halde yatan küçük bir çocukla karşılaştı. Çocuğun kilitlendiğinin ve tuvaletini dahi odaya yaptığının gören ekipler, durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Çöp evde tutulan çocuk, sağlıkçıların ilk müdahalesinin ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılırken, çocuğun yaklaşık 1 yıldır odada tutulduğu değerlendirilmişti.

Teyze tutuklandı, yeğeni koruma altına alındı

Olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında polis, adının Cem Muhammet A. olduğunu tespit ettikleri çocuğun Kamuran Pınar A.'nın kız kardeşi Yasemin A.'nın oğlu olduğu belirledi. Uzun zamandır kardeşiyle görüşmediği kaydedilen Kamuran Pınar A., baktığı yeğenini kilitli odada tuttuğunun tespit edilmesinin ardından yeniden gözaltına alınmıştı. Kamuran Pınar A., emniyetteki işlemlerinin ardından 'çocuğun kaçırılması ve alıkonulması' suçlamasıyla tutuklanırken, Cem Muhammet A. da tedavisinin ardından Antalya'daki annesinin yanına gönderilmişti.

Burada Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerince korumaya alınan küçük çocuk, Akdeniz Üniversitesi'ne kaldırılmıştı. Tedavisi sonrası Antalya Çocuk Evleri Sitesi'ne yerleştirilen çocuk, fiziki ve psikolojik tedavisinin ardından annesi Yasemin A.'ya teslim edilmişti.

Eğer bulunmasaydı hayatını kaybedebilirdi

Soruşturmayı 5 ayda tamamlayan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, görevlendirilen 2 savcının hazırladığı 7 sayfalık iddianamede, suçlamaları reddeden Kamuran Pınar A. hakkında, 'çocuğa eziyet' ve 'çocuğu kaçırma', 'ihmali davranışla öldürmeye teşebbüs' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' suçlarından 27 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Kamuran Pınar A.'nın akıl sağlığıyla ilgili raporun da yer aldığı iddianamede, suç tarihinde Kamuran Pınar A.'nın akıl hastalığının bulunmadığı ve zayıflığının saptanmadığı belirtildi.

Aynı zamanda savcılığın talebi üzerine Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından tanzim edilen rapora da yer verilen iddianamede, çocuğun beslenme ihmali nedeniyle organlarında ve vücudunda kalıcı hasar kalabileceği, ve 'eğer bulunmasaydı; hayatını kaybedebileceği' belirtildi. Cem Muhammet'in dosyaya giren fotoğraflarına göre de en az 1 yıl boyunca kilit altında tutulduğu kaydedildi.

6'ncı duruşmada adli kontrolle serbest kaldı

Bursa 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 'gizlilik kararı' bulunan yargılanmasına devam edilen Kamuran Pınar A., 6'ncı duruşmasında tutuklu ile taraf avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler avukatı hazır bulundu. 1,5 saat süren duruşmada tutuklu sanık, mağdur olduğunu belirterek tahliyesini talep etti.  Tarafların avukatları ve tanıkların dinlendiği duruşmayı 10 Mayıs'a erteleyen mahkeme heyeti, 'ihmali davranışla kasten öldürmeye teşebbüs' suçuyla yargılanan Kamuran Pınar A.'nın, üzerine atılı suçun vasfının değişme ihtimalini göz önünde bulundurarak adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Can güvenliği yok, kaçırılma riski var

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da taraf olduğu davada, tahliye kararına itiraz ederek 'ihmali davranışla kasten öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla yargılanan Kamuran Pınar A.'nın adli kontrol şartına rağmen yurt dışına kaçma ihtimali olduğu kaydedildi. Cem Muhammet'in can güvenliği olmadığı ve kaçırılma riski olduğu gerekçesiyle savcılığa itirazda bulunan bakanlık avukatları, Kamuran Pınar A.'nın yeniden tutuklanmasını talep etti.

Yeniden devlet korumasına alındı

Antalya'da yaşayan anne Yasemin A. da kendi avukatının da karara itiraz ettiğini ve oğlunun yeniden devlet korumasına alındığını açıkladı. Oğlunu tedbir amacıyla yeniden kuruma teslim etmesi gerektiğini söyleyen anne, “Akılalmaz işkenceler söz konusu ve bu cani şu anda dışarıda. Sadece oğlum için değil, diğer masum insanlar için de tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)