Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı kimdir?

İstiklal harbimiz sırasında Çanakkale, pek çok kahramanın geçtiği bir toprak olmuştur. Bu kahraman askerlerden birisi de 215 kiloluk top mermisini sırtlayarak taşıyan Seyit Onbaşı’dır.

GÜNDEM 18.03.2024, 09:54 18.03.2024, 10:11
Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı kimdir?

Asıl adı Ali olan Seyit Onbaşı, I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesinde savaşan bir askerimizdir. Seyit Onbaşı, Balıkesir’in Havran ilçesine bağlık olan Manastır Köyü’nde, 1889 yılının Eylül ayında dünyaya gözlerini açtı.

1909 yılında Osmanlı Ordusu’na katılan Seyit Onbaşı, Balkan Savaşı’na da katıldı. I. Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından, topçu eri olarak Çanakkale Savaşı’na katıldı.

Düşman gemisini, boğazın serin sularına batırdı

18 Mart 1915 tarihinde Rumeli Mecidiye Tabyasında topçu birliği görevlisi olduğu sırada, düşman gemisinin yaptığı bombardımanına maruz kalmıştır. 

Düşman gemisinin bombalamaları, Seyit Ali’nin bataryasındaki cephaneliğe isabet etmiş ve Seyit Ali’nin 14 silah arkadaşı hayatını kaybetmiştir. 

Bombalama sonucu kaybedilen mühimmatlardan geriye sadece bir tane top mermisi kalmıştır.

Seyit Ali, arkadaşı Niğdeli Ali’nin de yardımıyla top mermisini sırtlayarak taşımış e o top mermisini ateşleyerek, İngilizlerin en büyük savaş gemilerinden birisi olan HMS Ocean’ı vurmuştur.

Vurulan HMS Ocean önce yan yatmış, ardından Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarparak boğazın serin sularına doğru batmıştır.

215 kiloluk top mermisini tek başına sırtlandı

Seyit Ali bu başarısından ötürü ödüllendirilmiş, Seyit Onbaşı lakabını almasını sağlayan onbaşılık ünvanına layık görülmüştür. 

Seyit Onbaşı’nın taşıdığı top mermisinin ağırlığıyla ilgili çeşitli varsayımlar bulunmaktadır. Konuyla ilgi bulguları değerlendiren araştırmacılar tarafından, eşdeğer bir merminin ağırlığı ölçülmüş ve net olarak 215 kilo olduğu saptanmıştır. 

Seyit Onbaşı’nın bu başarısı kaydedilmek amacıyla fotoğraflanmak istenmiş ancak Seyit Onbaşı bu mermiyi kaldıramamıştır. Bu nedenle fotoğraf gerçek top mermisiyle değil, tahta bir maketi kullanılarak çekilmiştir. Çekilen bu fotoğraf, Harp Mecmuası adlı savaş dergisinin ikinci sayfasında yayımlanmıştır.



Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından, gösterdiği başarı takdir edilmek üzere Bigalı köyündeki karargâha konuk edilmiştir. 

1918 yılında terhis olmasının ardından köyüne dönen Seyit Onbaşı, ormancılık ve kömürcülükle uğraşmıştır.

İlk karısı olan Emine Hanım'dan Ayşe ve Fatma adında iki çocuğu bulunan Seyit Onbaşı, karısının ölümünün ardından ikinci evliliğini Hatice Hanım ile gerçekleştirmiştir. İkinci evliliğinde Ramazan, Osman ve Abdurrahman adında üç çocuğu olan Seyit Onbaşı, 26 Ağustos 1922’de başlayacak olan Büyük Taarruz’a katılmak üzere tekrar savaşa çağrılmıştır. Soyadı kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte Çabuk soyadını almıştır.

Hayatının son dönemlerini bir zeytinyağı fabrikasında hamallık ve ardından ayakkabı boyacılığı yaparak geçiren Seyit Onbaşı, 1 Aralık 1939 tarihinde zattüre hastalığı nedeniyle hayata gözlerini yummuştur.

Yorumlar (0)