Balıklıgöl'deki balıkların durumuna dair Bakan Kirişci'den açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şanlıurfa'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle durumları merak edilen Balıklıgöl'deki balıklar hakkında bilgi verdi. Kirişci, Şanlıurfa'nın bir yılda alması gereken yağış miktarının yaklaşık 3'te 1'lik bölümünün 3 günde düştüğünü belirtti.

GÜNDEM 16.03.2023, 15:53 Hakan Öksüz
Balıklıgöl'deki balıkların durumuna dair Bakan Kirişci'den açıklama

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şanlıurfa Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) konuşan Bakan Kirişci'ye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eşlik etti.

Siracettin İlhan, "dipte yüzüyorlar" demişti

Bakan Kirişci'nin ele aldığı konulardan biri de Balıklıgöl'deki balıkların durumuydu. Sosyal medyada ortaya atılan bazı iddialara açıklık getiren Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, "Göldeki balıkların telef olduğuna dair bulgu yok. Bu balıklar sazan türüdür. Bu nedenle dipte yüzüyorlar. Sel sonrası gölün dışında balık görmedik. Şimdilik bir sorun yok." demişti.

Bakan Kirişci: "Balıklıgöl ile ilgili talimat verdik"

Balıklıgöl'de bulunan balıkların durumu hakkında açıklama yapan Kirişci, "Bakanlığımıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar birimleri ile Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne talimat verdik. Bu sistem içindeki canlıların burada varlığını devam ettirecek çalışmalar yapılacak. Dünden bugün olumlu gelişmeler yaşandı. Bu afetle başa çıkmak kolay olmasa da devlet olarak atacağımız adımlar var." dedi.

"Yıllık yağış miktarının 3'te 1'i sadece 3 günde düştü"

Şanlıurfa'nın bir yılda alması gereken yağış miktarının yaklaşık 3'te 1'lik bölümünün 3 günde düştüğünü kaydeden Kirişci, "Kente yaklaşık 138 kilogramlık yağış düştü. Dünkü yağışlarda alınan miktarın 129 kilogram olduğu tespit edildi. Yağışların olumsuz etkilerini en aza indirmek için gerekli insan kaynağını, araçları ve ekipmanları seferber ettik. Orman Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü makineleri devreye alındı." ifadelerini kullandı. 

"Atatürk Barajı'na ilave 300 milyon metreküp su sağlanmış oldu"

Yağışların tek olumlu yanının, Atatürk Barajı'na ilave 300 milyon metreküp su sağlanması olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "300 bin dekarlık alan, bu miktar ile sulanabilir. Sel felaketinin olumsuz yanları ayrı ama bir de böyle olumlu bir tarafı var. Türkiye, ciddi bir su stresi altındaydı. Yağışların durmasının ardından net rakamları paylaşabileceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)