Bakan Tunç'tan dokunulmazlık açıklaması: Vekiller terörü desteklerse...

Yargı Reformu toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM'de 800'e yakın dokunulmazlık dosyasının çoğunun terörle ilgili olduğunu söyleyerek yargı yolunun açılabileceğini duyurdu.

GÜNDEM 26.12.2023, 12:42 26.12.2023, 12:45 Şeyda Gül
Bakan Tunç'tan dokunulmazlık açıklaması: Vekiller terörü desteklerse...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu toplantısı sonrası gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileyerek konuşmasına başlayan Bakan Tunç, yaralı askerlere ise acil şifalar diledi.

TBMM'deki dokunulmazlık dosyaları

TBMM'deki dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili konuşan Bakan Tunç, terörle mücadelenin devam edeceğini söyledi. Terörün maşasını tutanlarla da mücadelenin devam edeceğini kaydeden Bakan Tunç, terörün konuşulduğu yerde insan haklarının konuşulamadığını söyledi. TBMM'deki vekillerin, devletin, milletin yanında olması gerektiğini anlatan Bakan Tunç, milletin beklentilerine uygun sözler söylemek gerektiğinin altını çizdi. “Terörü destekleyen sözler söylerseniz bu konu yargıya intikal eder. Yaklaşık 800 dokunulmazlık dosyası var büyük bölümü terörle ilgili” diyen Bakan Tunç, karma komisyonlarla ilgili kararları komisyonların vereceğini belirtti. Bakan Tunç, “DEM Parti'nin Diyarbakır'daki olayıyla ilgili 52 şahıs gözaltına alındı. Orada suç teşkil eden hususlar söz konusu” dedi.

AYM'nin de Yargıtay'ın da uygulamak zorunda olduğu bir anayasa var

Anayasa Mahkemesi ile ilgili soruya yanıt veren Bakan Tunç, AYM'nin kararlarıyla ilgili bazı tartışmalar oluştuğunu söyledi. Anayasa maddeleri değişmediği sürece bu hükümlerin uygulanması gerektiğini söyleyen Bakan Tunç, “Anayasa Mahkemesi de Yargıtay da Anayasa'ya bağlı olacak. AYM'nin de Yargıtay'ın da uygulamak zorunda olduğu bir anayasa var” ifadelerini kullandı.

Somali Cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı kaza

Somali Cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı trafik kazasıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Bakan Tunç, araç sürücüsünün asli kusurlu, kuryenin tali kusurlu olduğu raporunun geldiğini anlattı. Bu netice çerçevesinde dava açılarak soruşturmanın devam edeceğini kaydeden Bakan Tunç, “Yargımız, vatandaşımızın hakkını ve hukukunu koruyacaktır. Bilirkişi raporu çerçevesinde iddianame hazırlanacak ve ilgili kişi de yurt dışından gelerek ifadesini verecektir” şeklinde konuştu.

Can Ataklı'nın şehit ailelerine hakaretleri

“Şehit babamıza yönelik ifadeleri kabul etmek mümkün değil. Gerekli soruşturma başlatıldı, süreci bekliyoruz” diyen Bakan Tunç, şehitlerimize yönelik özellikle terör propagandası yapan, suçluyu öven paylaşımlar olduğunu vurguladı. Bu bağlamda 15 ilde 55 kişi hakkında açılan soruşturma açıldığını aktaran Bakan Tunç, “Bunların 26'sının yurt dışında olduğu tespit edildi. Diğerlerinin yurt içinde olduğu tespit edildi, bunların 3'ü tutuklandı” değerlendirmesinde bulundu.

DEM Parti'nin gençlik kollarına soruşturma

DEM Parti'nin Diyarbakır'daki gençlik kollarıyla ilgili soruşturma açıldığını duyuran Bakan Tunç, mahkemeye sevkler söz konusu olabileceğini aktardı. Bakan Tunç, “Hep beraber oradaki süreci de takip edeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)