Bakan Tunç'tan 9'uncu Yargı Paketi açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9'uncu Yargı Paketi'nin hazırlıklarına devam ettiklerini belirten Bakan Tunç, "Taslak çalışmalarını milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız" dedi.

GÜNDEM 19.03.2024, 00:30 19.03.2024, 11:22 Buse Önder
Bakan Tunç'tan 9'uncu Yargı Paketi açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da medya temsilcileriyle düzenlenen iftar programında önemli açıklamalarda bulundu. Programda, hukuk devleti için tarafsız ve bağımsız yargının önemine vurgu yapan Tunç, yargının etkinliğini artırmak için yapılan reformları anlattı. Bakan Tunç, "Nasıl dördüncü kuvvet medya şartsa, demokrasiler için hukuk devletinde de yargının tarafsız ve bağımsız olması çok önemlidir" dedi.

Tunç, son yıllarda yapılan reformlarla adaletin güçlendirildiğini belirterek, bu reformların 'sessiz devrim' olarak nitelendirilebilecek düzenlemeler olduğunu dile getirdi. Adaletin sağlanmasında fiziki mekanların önemine de değinen Tunç, Müstakil Adliye Sarayı sayısının artırıldığını ve teknolojinin kullanımının yaygınlaştırıldığını ifade etti.

8. Yargı Paketi hayata geçirildi

Yargı reformu sürecine de değinen Bakan Tunç, 2009'dan itibaren ülkenin planlı bir yargı reformu içerisine girdiğini ve bu kapsamda birçok düzenleme yapıldığını belirtti. Tunç, son yargı reformu stratejisi kapsamında 8 yargı paketinin hayata geçirildiğini ve 9'uncu Yargı Paketi'nin hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı.

Özellikle Ceza Mahkemesi Kanunu ile ilgili düzenlemelerin yer alacağı 9'uncu Yargı Paketi'nin meclisin takvimi nedeniyle tamamlanamayan hususlar içereceğini söyleyen Tunç, bu düzenlemelerin milletvekillerinin takdirine sunulacağını belirtti.

‘Darbeci ve vesayetçi ruh tamamen kalkmadı’

Tunç, son 22 yılda ülkedeki temel mevzuatın tamamının değiştirildiğini ve çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini kaydetti. Anayasa'da da reform niteliğinde değişiklikler yapıldığını ve hak arama hürriyetini artıran düzenlemelerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Ancak Tunç, yapılan Anayasa değişikliklerinin darbeci ve vesayetçi ruhu tamamen kaldırmadığını belirterek, yeknesaklığın sağlanması için yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Tunç, milletvekillerinin uzlaşıyla yeni bir Anayasa yapma fırsatının Türkiye için önemli bir adım olacağını söyledi.

Yorumlar (0)