Bakan Soylu duyurdu! "1200 mahalle yabancıların ikametine kapatılıyor"

Göç Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Temmuz'dan itibaren 1200 mahallenin yabancılara ikametinin kapatılacağını açıkladı.

GÜNDEM 11.06.2022, 14:10 11.06.2022, 14:33
Bakan Soylu duyurdu! "1200 mahalle yabancıların ikametine kapatılıyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

"Ülke istila ediliyor" cümlesini yorumlayan Bakan Soylu, "2010’dan itibaren Almanya, pek çok uyruktan 1 milyon 354 bin 200 insana vatandaşlık vermiş. Suriyeliler de bunların arasında var, Türkler de var, diğer uyruklar var. Peki Almanya neden vatandaş yapıyor. Bunun sosyal ve ekonomik sebepleri var. Almanya'da  650 bin Suriyelinin de vatandaş olabilme hakkı var. Türkiye'nin bir göç strateji belgesi mevcut. Türkiye'nin, gerek göç eylem planı gerek kaçak göçle ilgili bir süreci devam etmektedir. Kaçak göçün kaynağında engellenmesi. Örneğin; Neresi bunun kaynağı? Afganistan... Nasıl durdurabiliriz bunu. Etkili sınır güvenliği önlemler almak. Ne yaptık, optik kuleler ve sınır duvarları... Kaçak göçü önlemek için bir mücadele sergiledik." sözlerini kullandı.

İkamet izni

İkametizniyle ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, '10 Şubat 2022'den bu yana turizm vizesiyle gelerek vizesi sona erenlerin ikametine izin vermiyoruz. Eğer bir kişi ev alırsa, diyelim ki 10 bine metruk bir ev satın aldı. Biz değiştirdik bunu. Dedik ki; büyükşehirlerde 75 bin dolara ev alıyorsan ikamet veririz. Sahte kira kontratları bulunuyordu, ev sahibiyle beraber artık notere gidecek. İkamet izni yabancıların yaptırmak durumunda olduğu sağlık sigortaları mevcuttu, burada da sahtecilik vardı. Bu konuda da tedbir aldık. Sigorta düzenleme merkeziyle görüştük, bu poliçelerin işlevselliğini artırmak amacıyla bazı kararlar aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile konuştuk, uzun bir ikamet alsa bile 6 aylık süreye geçtik. Artık ikamet aldığında sahte olup olmadığı ortaya çıkıyor.' ifadelerini kullandı.

“Kamp sistemini devreye alacağız”

Türkiye'ye Şam'dan özellikle çok fazla sayıda Suriyeli geldiğini akataran Bakan Soylu, “Gelenleri Hatay'daki kamplarımıza alacağız. Belli bir süre burada barındıracağız. Nereden geldiğini belirledikten sonra geri göndereceğiz. Yeni gelenleri tespit etmek amacıyla kamp sistemini devreye alacağız.” sözlerini kullandı.

“1200 mahalle ikamete kapatılacak”

Soylu açıklamasında, "Türkiye’de yabancıların birtakım bölgelerde yoğunlaşmasının engellenmesi için yabancı sayısının toplam kişiye oranının yüzde 25'i geçtiği 781 mahalle, bütün yabancılar için ikamete kapatılmıştı. 1 Temmuz 2022’de o bölge yüzde 20 olarak uygulanacaktır. Bu şekilde 1200’ye yakın mahalle ikamete kapatılacaktır" sözlerini kullandı.

Gönüllü dönen Suriyeli sayısı

Gönüllü dönen Suriyelilerin sayısı da duyuran Bakan Soylu, bu sayının 506 bin 280 olduğunu söyledi. Soylu, 'Bir de uyum eğitimlerimiz var. Bunları sürdürüyoruz. Göç festivallerimiz, tiyatro projelerimiz var. 730 bin Suriyeli çocuk eğitim aldı. En büyük uyum eğitimi zaten budur.' açıklamasını da yaptı.

“Bayram izni uygulaması olmayacak”

Bakan Soylu, Suriyeliler için Kurban Bayramı'nda da bayram izni uygulaması olmayacağını açıkladı.

​​Bakan Soylu'nun açıklamalarının devamı şu şekilde:

“Kaçak göçmenleri yakaladık. Mesela; yabancı terörist savaşçı yakaladın, geri yollamak istedin, o ülke reddetti, ne yapacaksınız? Pek çok kişiyi gönderdik. Kimi yakaladıysak ait olduğu yere gönderdik. Bazı ülkeler reddetti. Nereye yollayacaksınız. Uluslararası kurallar çerçevesinde hareket etmek zorunda kaldığınız durumlar da bulunuyor. Sağlıklı bir geri yollama merkezi kuramazsanız en önemli aşamada aksarsınız. Yurt içinde 1 milyon 246 bin göçmeni yakalamışız. Şu ana kadar 361 bin 740 kişiyi göndermişiz. Diğerleri ne olmuş, uluslararası korumaya başvuru yapmışlar.

Gönüllü olarak 506 bin 280 kişi de Suriye'ye dönmüş. Yunanistan'ın yaptığını biz yapmadık. Yunanistan'ın insanlık ayıbını dünyaya aktaran da biziz. Sınır ötesinde İdlib'de briket ev yapıyorsunuz. İyilik trenini Afganistan'a yolluyorsunuz. Uluslararası ve STK'larla yönetiyorsunuz ve kaynağında göçü durdurmak istiyorsunuz. Göçü eğer kaynağında durdurmasaydık 8 milyon kişi de, 2 milyonu İranlı, 6 milyonu Suriyeli, onlar da gelecekti. Bu ciddi bir politikadır. Güvenlik duvarları inşa ediyoruz, termal kameralar, elektro optik kuleler... 2 milyon 620 bine yakın kaçak göçmen engelleniyorsa bu da tedbirler sayesinde. Göçmen kaçakçılarının insanları kaçırdığı alanları tespit ederek, onları yakalayabilme iradesine sahibiz. Göçmen kaçakçılığında Van Gölü, önemli bir yerdi. Van Gölü’nü Sahil Güvenlik'e verdik. 1 Eylül 2021’den bu yana devam ediyor."

“Sınır dışı kolay değil”

Göçmenlerin sınır dışı edilmesi ile ilgili de konuşan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye sınır dışı konusunda da toplam sınır dışı oranını yüzde 11'den 53'e çıkarıyor. Yakalanmış olan kaçak göçmenin yüzde 53'ünü yolluyoruz. Sınır dışı olayı o kadar kolay değil. İlk başta kimliğini, ülkesini belirleyeceksin. Örneğin ülkeye geldiği zaman pasaportunu yırtıyor, belge bırakmıyor. Afganistanlı kaçaklarda  sınır dışı oranı yüzde 39 civarında. Dün Afganistan'a sınır dışının en yüksek yaşandığı gün oldu. Hem sınır dışı edilmesi hem de yakalanması. Pek çok ülkeyle geri kabul anlaşmamız mevcut. Bu devletlerin sayısını artırmak istiyoruz. Geri yollama merkezlerimizde 25 bin geri gönderilecek insan bulunuyor. Yakalanan kaçak göçmen sayısı 110 bini buldu. Kaçak göçle mücadeleye biz bugün başlamadık, haksızlık yapılıyor bize. Canhıraş bir şekilde kaçak göçle mücadele ettik, ediyoruz. Her ay kaçak göçle mücadele operasyonu düzenliyoruz. Aldığımız yeni kararlardan bir tanesi dün itibariyle başladı. Yılbaşında bir karar aldık; Türkiye'de vize serbestisi olan devletlerden gelenlerin bir bölümü ülkesine dönmüyor. Baktık ki bu sayılar büyümüş. Vize serbestisiyle gelip bu kuralı ihlal edenlerin sayısı kaçak göçenlerde yüzde 28 civarında Bu olayı değerlendirmek için komisyon oluşturduk. Vize başvurularında artık parmak izi alıyoruz, vize aldığımız zaman taahhütname imzalattık. Parmak izi aldığımız için ülkesini belirtmese bile ülkesine geri yollayabiliyoruz. Milli ve yerli parmak izi makinemiz şu an aktif olarak çalışıyor. Dünyada 7 ülkede mevcut, bunlardan bir tanesi de biziz. İstanbul havalimanında başlandı, diğer bölgelerde de başlatacağız. Taksi uygulamasına gelecek olursak valiliklere genelge yolladık. Bir ilden diğerine götürüyor. Yabancıyı gördükten sonra artık ‘Senin bu ülkede ikamet etme iznin var mı?’ sorusunu iletme yetkisi getirdik. Taksilere de bu yükümlülüğü verdik. Kanun diyor ki; sen bunu yapmazsan ya göçmen ya da insan kaçakçısısın. TIR parklarında da aynısı var. Kameralar koyduk. Tıbbi tedavi ve öğrenim vizesi için vizeye başvuranlar var. Burada istismar var. Öğrenci vizesiyle geliyor, ikamet için başvuruyor. Eğitim vizesiyle gelip ikamete başvuru yapanlara ikamet vermiyoruz. Eğitimi bittikten sonra geri dönecek.”

Yorumlar (0)