Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Kalkınma için önemli bir araç

BRICS+ oturumunda katılımcılara seslenen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşananlara ve bunun küresel yönetişim üzerindeki etkilerine dikkati çekti. Bakan Fidan, “İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali, istila, kitlesel yerinden etme, etnik temizlik ve savaş suçları ile genişlemektedir” dedi.

GÜNDEM 11.06.2024, 16:45 12.06.2024, 18:05 Şeyda Gül
Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Kalkınma için önemli bir araç

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen BRICS+ oturumuna önemli açıklamalarda bulundu. Küresel ilişkilerde yüksek türbülanslı dönemden geçildiğine işaret eden Bakan Fidan, küresel ekonomi, pandemi sonrası dönemde direnç göstermeye devam ederken, jeoekonomik görünüm hala zayıf olduğunu belirtti. Hala yüksek enflasyonla karşı karşıya olunduğunun bilgisini veren Bakan Fidan, “Kırılganlıklar devam ediyor ve jeopolitik gerilimler tırmanabilir” ifadelerini kullandı.

Etnik temizlik ve savaş suçları ile genişlemektedir

Kurallara dayalı uluslararası sistem olarak adlandırılan düzenin, bu çağda dengeli ve hızlı çözümler sunma konusunda yetersiz kaldığını söyleyen Bakan Fidan, Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze'de yaşananlara ve bunun küresel yönetişim üzerindeki etkilerine dikkati çekti. Birkaç kişinin ikiyüzlülüğü ve stratejik körlüğü nedeniyle 36 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden edildiğini anımsatan Bakan Fidan, “Gazze Şeridi tamamen yok olmanın eşiğinde. İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali, istila, kitlesel yerinden etme, etnik temizlik ve savaş suçları ile genişlemektedir” şeklinde konuştu.

İki devletli çözüm gerçekleşmeden güvenlikten söz etmek mümkün değildir

ABD'nin üç aşamalı ateşkes önerisi doğrultusunda Birleşmiş Miletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından alınan bir kararın olduğunu hatırlatan Bakan Fidan, bunun olumlu bir adım olmakla birlikte yeterli olmadığını ifade etti. Bakan Fidan, “İki devletli çözüm gerçekleşmeden ne İsrail'in ne de Filistin'in güvenliğinden söz etmek mümkün değildir” diyen Bakan Fidan, Gazze'de son sekiz aydır herkesin gözlerinin önünde cereyan edenlerin, norm ve değerlerin aşındığını açıkça gösterdiğini belirtti. Uluslararası düzenin çifte standartlarla yönetilmesine izin verilemeyeceğinin altını çizen Bakan Fidan, uluslararası ilişkilerde daha fazla işbirliği ve diplomasinin, daha az çatışmanın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

BRICS içindeki çeşitlilik, kalkınma ve istikrarı artırmak için önemli bir araç

Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dünya beşten büyüktür" mottosu ışığında Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi ve BM'nin yanı sıra diğer çok taraflı örgütlerde de reformlar yapılması için çaba sarf ettiğini belirtti. Bu bağlamda BRICS ile işbirliğimize değer verdiklerine vurgu yapan Bakan Fidan, “BRICS içindeki çeşitliliğin kalkınma ve istikrarı artırmak için önemli bir araç olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)