Bakan Fidan ‘Sessiz kalamayız’ diyerek açıkladı

2 milyon insanın bombardıman altında açlık ve salgın hastalıklarla açıkça ölüme terk edilmesine sessiz kalamayacaklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu katliamı engellemek için dünya kamuoyunu bir kez daha güçlü bir biçimde hareket etmeye çağırıyorum” dedi.

GÜNDEM 31.01.2024, 15:35 Şeyda Gül
Bakan Fidan ‘Sessiz kalamayız’ diyerek açıkladı

Romanya'nın başkenti Bükreş'te Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ile görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ardından düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tarafsız bir biçimde ve titizlikle uygulanmasının Türkiye olarak sürdürüldüğünü belirtti. Dün, Sofya'da da basın toplantısında söylediği sözleri hatırlatan Bakan Fidan, “Bugün yine tekrar ediyorum, Montrö'nün tartışılmasını dahi tahayyül edemeyiz. Montrö Sözleşmesi, bölgenin güvenliğinin teminatı işlevini görmeye devam etmekte” ifadelerini kullandı.

Balkanlar'daki son gelişmeler ele alındı

Rumen mevkidaşıyla görüşmesinde, Balkanlar'daki son gelişmelerin de ele alındığını aktaran Bakan Fidan, Orta Doğu'da yaşananların da görüşüldüğünü ifade etti.

Dünya kamuoyunu bir kez daha güçlü bir biçimde hareket etmeye çağırıyorum

Mevkidaşıyla Gazze'deki vahşeti, dramı ve bunun oluşturduğu tehditleri hep beraber dile getirdiklerini vurgulayan Bakan Fidan, İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı’nın ihtiyati tedbir kararını uygulamaya ve derhal tam ateşkes ilan etmeye çağırdığını vurguladı. Bakan Fidan, İsrail'in abluka altındaki Gazze'yi haftalardır topyekun hedef almaya devam ettiğine vurgu yaptı. Bombardımandan kurtulabilenlerin açlık ve salgın hastalıklarla boğuştuklarını dile getiren Bakan Fidan, Gazze'ye insani yardım ve tıbbi malzeme girişinin İsrail tarafından engellenmesinin uluslararası toplum tarafından asla kabul edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Güçlü bir biçimde hareket etmeye çağırıyorum

“2 milyon insanın bombardıman altında açlık ve salgın hastalıklarla açıkça ölüme terk edilmesine sessiz kalamayız, kalmamalıyız” diyen Bakan Fidan, bu katliamı engellemek için dünya kamuoyunu bir kez daha güçlü bir biçimde hareket etmeye çağırdı.

Ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar doları aştığını, 2025 hedefinin ise bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getiren Bakan Fidan, komşumuz Romanya’nın Balkanlar’daki en büyük ticari ortağımız olduğunu söyledi. Türkiye de Romanya’nın Avrupa Birliği dışındaki en büyük ticaret ortağı olduğunun altını çizen Bakan Fidan, ikili ticaret hacminin son yıllarda önemli bir artış kaydettiğini vurguladı. 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştıklarını aktaran Bakan Fidan, hedefleirnin 2025 yılı itibarıyla bunu 15 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti. Romanya’daki yatırımları üçüncü ülkelerden gelenlerde dahil edildiğinde 8 milyar dolar civarına ulaşmış durumda olduğunu anlatan Bakan Fidan, firmaların başarasından ve aramızdaki dostluğa yaptığı katkılardan büyük memnuniyet duyduklarının altını çizdi. “Ayrıca Romanya’da insanı bağlarımız da çok güçlü. Romanya’da yaşayan Türk ve Tatar Türkü soydaşlarımızı ülkelerimiz arasındaki bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Soydaşlarımıza gönül bağıyla bağlıyız” diyen Bakan Fidan, Romanya’da huzurlu ve müreffeh bir yaşam sürdüklerini anlattı.

Yorumlar (0)