Bakan Fidan, Cidde’de konuştu: Gazze’nin etrafındaki abluka kırılmalı

Gazze’nin etrafındaki ablukanın kırılması gerektiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Şu anda bu yapılmalı. Hepimiz İsrail'in insani yardımı savaşta bir silah olarak kullandığını biliyoruz” dedi.

GÜNDEM 05.03.2024, 23:10 Şeyda Gül
Bakan Fidan, Cidde’de konuştu: Gazze’nin etrafındaki abluka kırılmalı

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki yıkıma dikkati çekti. 5 ay süren acımasız ve yoğun bombardımanın sonrasında Gazze büyük ölçüde yaşanmaz hale geldiğini dile getiren Bakan Fidan, Gazze'de hayatını kaybeden insanların sayısının fazlalığına işaret ederek, yaşanılan bu durumu "tarifsiz" olarak nitelendirdi. Ailelerin ve nesillerin tamamının kaybolduğuna dikkati çeken Bakan Fidan, bu acının kelimelerle tarif edilemeyeceğini vurguladı. Utanç verici bir cezasızlığa tanık olunduğunu kaydeden Bakan Fidan, “İsrail katliamlar, zulümler, her türlü suçu işlemeye devam ediyor fakat sorumlu tutulmuyor” dedi.

Küresel bir kamuoyu barometresine benzedi

Söz konusu durumun umutsuzluğu körüklediğini belirten Bakan Fidan, bu durumun çaresizliği artırdığını söyledi. Adaleti kendileri sağlamak isteyenleri teşvik ettiğini kaydeden Bakan Fidan, sokakların duygusal olarak kışkırtılmış ve gergin durumda olduğunu anlattı. Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile Gazze Temas Grubu'na ayrılan panele katıldıklarını aktaran Bakan Fidan, forumun Gazze'de nerede durulduğuna yönelik "küresel bir kamuoyu barometresine" benzediğini anlattı. Bakan Fidan, “Bu tek taraflı bir eylem dahi olsa (Gazze konusunda) derhal harekete geçmemiz yönünde büyük bir beklenti var” ifadelerini kullandı.

Temas grubu, bölgesel bir sahiplenme ruhu yarattı

Bakan Fidan, Gazze Temas Grubu'nun "sadece kınamalardan oluşan kısır döngüyü kıran" yenilikçi bir girişim olduğunun altını çizdi. Gazze Temas Grubu’nun aynı zamanda bölgesel bir sahiplenme ruhu da yarattığını anlatan Bakan Fidan, diplomasideki tüm araçların kullanıldığını vurguladı. Bugün grubun çabaları sayesinde uluslararası toplumun ezici çoğunluğu, acil ateşkes ve iki devletli çözümden yana olduğunu aktaran Bakan Fidan, bu durumun kendilerini kayıtsız kalmaya ve hafife almaya itmemesi gerektiğine işaret etti. “İsrail'deki aşırılıkçı ve ırkçı hükümet bir kez daha dünyayı kandırmaya çalışıyor” görüşünü dile getiren Bakan Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, "Refah'ta tuzağa düşürülen Filistinlilere" yönelik bir operasyonun "şart olduğu" propagandasını yaptığını vurguladı. Bakan Fidan, “İsrail, bizim çok iyi bildiğimiz her türlü yol ve yönteme başvuracaktır” dedi.

Gazze'nin etrafındaki abluka kırılmalı

12 Kasım 2023'te Riyad Zirvesi’nde alınan kararı hatırlatan Bakan Fidan, Gazze’nin etrafındaki ablukanın şu anda kırılması gerektiğini aktardı. “Hepimiz İsrail'in, insani yardımı savaşta bir silah olarak kullandığını biliyoruz” değerlendirmesinde bulunan Bakan Fidan, şu anda 400 binden fazla Filistinlinin açlık sınırında olduğuna vurgu yaptı. Sivil toplum ve insan hakları örgütlerinin riskleri göze alarak Gazze'ye girmesine izin verilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Fidan, “Gazze halkını, İsrail'in merhametine ya da hegemon güçlerin lütfuna bırakmamalıyız” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)