Avrupa yaz saati uygulamasına geçti: Türkiye'de saatler alınacak mı?

Avrupa'da, 30 Mart Cumartesi gününü 31 Mart Pazar gününe bağlayan gece saat 02.00'de yaz saati uygulamasına geçildi ve saatler bir saat ileri alındı. Peki, Türkiye’de saatler ileri alınacak mı? İşte detaylar…

GÜNDEM 02.04.2024, 15:25 Buse Önder
Avrupa yaz saati uygulamasına geçti: Türkiye'de saatler alınacak mı?

Avrupa'da saatler, 30 Mart Cumartesi gününü 31 Mart Pazar gününe bağlayan gece 02.00'de bir saat ileri alındı. Bu değişiklikle yaz saati uygulaması başlamış oldu. Öte yandan, ABD'de "yaz saati" uygulamasına 10 Mart Pazar günü geçilmişti.

Avrupa'da yaz saati uygulaması 27 Ekim 2024, ABD'de ise 3 Kasım 2024 tarihlerinde sona erecek.

Türkiye’de yaz saatine geçilecek mi?

Türkiye'de ise yaz saati uygulaması bulunmamakla birlikte, bazı cihazlar otomatik olarak bu uygulamaya geçiş yapmış durumda. Dolayısıyla Türkiye'de saatler ileri alınmayacak ve standart zaman kullanılmaya devam edilecek.

Yaz saati uygulaması nedir?

Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesini içerir. Genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınan saatler, sonbaharda bir saat geri alınır. Bu uygulama ilk olarak 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerilmiş ve daha sonra birçok ülke tarafından benimsenmiştir.

Yaz saati uygulamasıyla birlikte, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka ile Türkiye arasındaki saat farkı iki saate, İngiltere ile ise üç saate düşecektir. Bu değişikliklerle birlikte, saat farklarında uyum sağlanması ve zaman dilimlerinin daha verimli kullanılması hedeflenmektedir.

Yorumlar (0)