Anayasa mahkemesi kararıyla evli kadınlara yeni soyadı hakkı

Kadınlara evlilik öncesi soyadlarını kullanma hakkı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı bugün yürürlüğe girdi.

GÜNDEM 28.01.2024, 14:01 Buse Önder
Anayasa mahkemesi kararıyla evli kadınlara yeni soyadı hakkı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) evli kadınlara evlilik öncesi soyadlarını kullanma hakkı tanıyan kararı bugün yürürlüğe girdi. Bu karar ile kadınlar, artık evlenirken eşlerinin soyadını almak zorunda olmadan, sadece "Bekarlık soyadımı kullanmak istiyorum" diyerek dava açmadan bu hakkı kullanabilecekler.

Eşitlik ilkesine aykırı bulundu

Karar, AYM tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunmuş, evlilik öncesi soyadlarını kullanma hakkını kadınlara açmıştı. Bu sayede kadınlar, evlilikleri boyunca eşlerinin soyadını almadan sadece bekarlık soyadlarını kullanabilecekler. Öncesinde kadınlar, eşlerinin soyadlarının önüne veya arkasına eski soyadlarını ekleyebiliyorlardı.

Evli kadınlar için, AYM kararının iptal edilmemesi durumunda, dava açmadan sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkı bugünden itibaren geçerli olacak. Evlenmek isteyen kadınlar, evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak bu haktan yararlanabilecekler.

Evlilik sonrası soyadı değişikliği zorunluluğu kalktı

Ancak, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesine göre evlilik sonrasında eşlerin soyadını alma zorunluluğu bulunmaktaydı. AYM'nin kararıyla bu zorunluluk kaldırılmış oldu.

AYM'nin 22 Nisan 2023'te verdiği karar, 28 Nisan 2023'te Resmi Gazete'de yayımlandı. Meclis'e, yasal düzenleme yapma süresi olarak dokuz ay tanındı; ancak bu süreçte herhangi bir düzenleme yapılmadığı için AYM kararı yürürlüğe girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) konuyu ele alması ve AYM kararına ters bir düzenleme yapmaması durumunda, evli kadınlar bu yeni haktan mahkemeye başvurmadan yararlanabilecekler. Konunun Yeni Yargı Paketi içerisinde ele alınması bekleniyor.

Yorumlar (0)