Akdeniz’de aynı gün iki göçmen faciası: 9 ölü, 60 kayıp

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Akdeniz'de 10 Nisan'da iki ayrı göçmen teknesi kazasının yaşandığını duyurdu. Yaşanan kazalar sonucunda toplam kişi hayatını kaybederken, 60 kişinin ise hala kayıp olduğu bildirildi.

GÜNDEM 12.04.2024, 22:14 Buse Önder
Akdeniz’de aynı gün iki göçmen faciası: 9 ölü, 60 kayıp

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Akdeniz'de 10 Nisan'da meydana gelen iki ayrı göçmen teknesi kazasının ardından toplamda 69 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

IOM Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, yapılan açıklamada, "İki gün önce yaşanan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği (9 ölü, 15 kayıp) tekne kazasına ek olarak, aynı gün birkaç saat önce başka bir teknenin daha battığı bilgisini aldık: O teknedeki 45 kişi de kayıp" ifadelerini kullandı.

Aynı gün iki tekne battı

Lampedusa Adası'nın 30 mil güneydoğusunda 10 Nisan'da yaşanan küçük teknenin batmasının yanı sıra, aynı gün birkaç saat önce bir başka göçmen teknesinin daha battığı ortaya çıktı. Di Giacomo'nun yaptığı paylaşımda, her iki teknenin de Tunus'tan hareket ettiği ve demir tekne olduğu belirtildi.

72 düzensiz göçmen kurtarıldı

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, 10 Nisan'da batan küçük teknenin 22 kişinin kurtarıldığı, ancak 9 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı ifade edildi. Kurtarılanlar, ilk ifadelerinde teknedeki 15 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Her iki kaza sonucunda kurtulan bir göçmenin, ilk tekne kazasından kurtulduktan sonra ikinci bir tekne tarafından kurtarıldığı ve diğer hayatta kalanlarla birlikte Lampedusa'ya götürüldüğü belirtildi.

4 ayda 16 bin 93 düzensiz göçmen

IOM'un kayıp düzensiz göçmenlere ilişkin verilerine göre, Orta Akdeniz'de yılbaşından 10 Nisan'a kadar 413 göçmenin denizde kaybolduğu tespit edildi. İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre ise, bu yılın 1 Ocak-12 Nisan döneminde ülkeye denizi aşarak gelen düzensiz göçmen sayısının 16 bin 93 olduğu bildirildi.

Geçen yıl aynı dönemde ise bu sayının 32 bin 324 olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0)