Afyonkarahisar'da tarihi seçim: Hem belediye başkanı hem Vali kadın!

Dün, Türkiye'de milyonlarca seçmen yerel yöneticileri belirlemek üzere sandık başına gitti. Ülkenin 81 ilinden 11 şehirde kadın belediye başkanları seçildi. Bu şehirlerden biri olan Afyonkarahisar'da ise tarihi bir olay yaşandı. Şehir tarihinde ilk defa hem kadın vali hem de kadın belediye başkanı aynı anda görev yapacak.

GÜNDEM 01.04.2024, 13:53 Buse Önder
Afyonkarahisar'da tarihi seçim: Hem belediye başkanı hem Vali kadın!

Türkiye'de milyonlarca seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere sandık başına gitti. Sonuçlar, Türk siyasi sahnesinde önemli bir değişimi işaret ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 47 yıl sonra aldığı yüzde 37,74 oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıktı. AK Parti ise yüzde 35,49 oy oranıyla ilk defa ikinci parti oldu.

Seçimde dikkat çeken illerden biri de Afyonkarahisar oldu. Afyonkarahisar, Türkiye genelinde pek çok ilkin yaşandığı seçimlerin merkezinde yer aldı. Seçim sonuçlarının kesinleşmeye başlamasıyla birlikte Afyonkarahisar'da tarihi bir olay yaşandı: İlk kez bir kadın belediye başkanı ve bir kadın vali aynı anda görev yapacak.

İlk kadın belediye başkanı

CHP adayı Burcu Köksal, yüzde 50,73 oy oranını alarak Türkiye'nin 11 kentinde seçilen kadın belediye başkanlarından biri oldu. Köksal, Afyonkarahisar'ın ilk kadın belediye başkanı unvanını kazandı.

2022 yılında atanan Kübra Güren Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın ilk kadın valisi olarak tarihe geçmişti.

Burcu Köksal kimdir?

1980 doğumlu olan Burcu Köksal, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2002 yılında mezun oldu. Siyasi kariyerine 2007 yılında CHP Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı ile başlayan Köksal, daha sonra CHP'den Afyonkarahisar Milletvekili olarak görev yaptı. 24 Haziran 2018'de CHP'den ayrılarak İYİ Parti'ye geçen Köksal, 10 Mayıs 2018'de tekrar CHP'ye döndü.

14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimlerde Afyonkarahisar'dan tekrar milletvekili seçildi. Son olarak, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Afyonkarahisar'da seçimleri kazanarak, şehrin ilk kadın belediye başkanı oldu.

Yorumlar (0)