8. Yargı Paketi onaylandı, sırada TBMM Genel Kurulu var! İşte bazı değişiklikler

8. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonundan geçti. Teklifin Meclis Genel Kurulu'na gideceği, onaylanması halinde yargı sistemindeki pek çok şeyin değişeceği bildirildi. İşte 8. Yargı Paketinde yer alan bazı düzenlemeler...

GÜNDEM 22.02.2024, 08:44 Hakan Öksüz
8. Yargı Paketi onaylandı, sırada TBMM Genel Kurulu var! İşte bazı değişiklikler

"Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin TBMM Adalet Komisyonundan geçtiği bildirildi. "8. Yargı Paketi" olarak gündemde yer eden kanun teklifinde pek çok ciddi değişiklik yer alıyor. Meclis Genel Kurulu'na gidecek teklifin yasalaşması durumunda yargı sistemindeki birçok şey değişecek.

Bu talepler AYM'den önce Tazminat Komisyonu'na gidecek

Teklif kapsamında manevi tazminat ve uzun yargılama sürelerine ilişkin talepler, önce Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Tazminat Komisyonu'na, daha sonra Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gidecek.

"Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" müstakil suç olacak

"Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" eylemi, teklife göre bundan sonra müstakil bir suç olacak. Yani bu suç fiilini yapan kişi, hem bireysel hem de örgüt adına suç işlemiş sayılacak. İkisine ayrı ayrı ceza verilecek. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararlarıyla ilgili temyize başvuru yapılabilecek. 

Bir günlük adli para cezasının alt ve üst sınırı yükseltiliyor

Bir günlük adli para cezasının alt sınırı 100 liraya, üst sınırı 500 liraya çıkartılacak. Yakalama ile tutuklama işlemleri esnasında kanunda belirli olanaklardan yararlandırılmayan kişiler, tazminat talep edebilecek.

Şirketlere kayyım olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu atanabilecek

Bir şirketin üzerinden kara para aklama, terörizme finansman sağlama ve silahlı örgüte üye olma gibi suçların işlenmesi durumunda, kayyım olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu atanabilecek. 

Yorumlar (0)