Yatırımcılar dikkat: Altın zirveden döndü!

Altın fiyatları, geçtiğimiz Pazartesi günü rekor seviyelere ulaşmasının ardından, haftanın ilerleyen günlerindeki fiyat hareketleriyle dikkat çekti. Dün ABD'de açıklanan önemli veriler, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu ve özellikle ons altındaki düşüş gram altının fiyatını olumsuz etkiledi. Peki, altın fiyatları geçtiğimiz gün neden geriledi? İşte detaylar...

EKONOMİ 11.04.2024, 10:50 11.04.2024, 19:43 Buse Önder
Yatırımcılar dikkat: Altın zirveden döndü!

Para ve emtia piyasaları, hala ABD'den gelen haberlere göre şekilleniyor. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi beklentileri, altın fiyatlarının yönünü belirlemeye devam ediyor. Dün ABD'de açıklanan mart ayı enflasyon rakamları, piyasalarda önemli bir hareketliliğe neden oldu.

Faiz beklentileri değişti

Enflasyon verilerine göre, aylık bazda enflasyon yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 3,5'e yükseldi. Çekirdek enflasyon da üst üste üç ay boyunca beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu artış, enflasyonun sürekli olarak yüksek seyrettiğini ve Fed'in faiz indirimine dair aceleci davranmayabileceğine işaret etti. Bu durum, finansal piyasalarda Fed'in faiz indirimlerini eylül ayına kadar erteleyeceği beklentisinin hakim olduğunu gösteriyor.

Gram ve ons altın geriledi

Ons altın fiyatı, geçtiğimiz günlerde 2360 dolar seviyelerine kadar yükselmiş olsa da, kritik ABD verisinin açıklanmasının ardından düşüş yaşadı. Ons altın, 2319 dolara kadar gerileyerek günü 2333 dolar seviyesinden kapattı.

Öte yandan, bayram tatili nedeniyle yurt içi piyasalar kapalı olmasına rağmen, ons altındaki ani hareketlenmeler gram altın fiyatında sert değişimlere neden oldu. Dün öğleden sonra ABD enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından, ons altındaki düşüşe paralel olarak gram altın da geriledi. Gram altın fiyatı, 2430 TL seviyesinin üzerinde hareket ederken, 2404 TL'ye kadar geriledi ve günü 2420 TL'den kapattı.

Piyasalarda son durum ne?

Haftanın dördüncü işlem gününe 2333 dolar seviyesinden başlayan ons altın, şu anda hafif bir toparlanma yaşayarak 2337 dolardan işlem görüyor. Ons altın için gün içinde en düşük 2332 dolar, en yüksek ise 2346 dolar seviyeleri test edildi.

Gram altın ise güne 2423 lira seviyesinden başladı ve şu an hafif bir yükselişle 2426 liradan işlem görüyor. Gün içinde gram altının en düşük değeri 2418 lira, en yüksek ise 2437 lira seviyelerinde görüldü.

Yorumlar (0)