Türkiye'nin Mart ayı ihracat rakamları belli oldu: Tüm zamanların rekoru kırıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yayımlanan verilerine göre, ihracat Mart ayında 22 milyar 578 milyon dolar, aynı dönemde ithalat ise 30 milyar 95 milyon dolar oldu.

EKONOMİ 04.04.2024, 10:33 Şeyda Gül
Türkiye'nin Mart ayı ihracat rakamları belli oldu: Tüm zamanların rekoru kırıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mart ayına ilişkin dış ticaret rakamları duyuruldu. Yayımlanan verilere göre, Mart ayı ihracat rakamı, Ocak ve Şubat aylarını geride bırakarak aylık artışını devam ettirdi. Böylece Mart ayında ihracat 22 milyar 578 milyon dolar olarak gerçekleştirildi. Aynı dönemde ithalat ise 30 milyar 95 milyon dolar olurken, dış ticaret açığı  yüzde 10 düşüşle 7 milyar 517 milyon dolara geriledi.

Ocak ayında 20 milyar dolar, Şubat ayında 21,1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşmişti.

Gerilemenin sebebi takvim etkisi

2023 yılı mart ayına kıyasla yüzde 4,1 oranında bir gerilemenin olduğu ifade edilen bakanlık açıklamasında, tarihsel olarak en yüksek üçüncü Mart ayı ihracat rakamının gerçekleştiği bilgisine yer verildi. Açıklamada, yıllık bazdaki gerilemenin en önemli nedeninin takvim etkisi olduğunun altı çizildi.

Tüm zamanların rekoru kırıldı

Açıklanan rakamları sosyal medya hesabı üzerinden değerlendiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Martta ihracatın 22 milyar 578 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Ocak ve şubatın üzerindeki rakamlar aylık ihracat artışının devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Bakan Bolat, “Ocak-Mart dönemindeki ihracatta ise 63,7 milyar dolarla tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)