TROY'a geçişte sıkıntı: Başvurular sonuçsuz, vatandaşlar tepkili!

Yerli ödeme sistemi TROY'a geçiş yapmak isteyen kredi kartı ve banka kartı kullanıcıları, başvurularına sonuç alamadıklarını ifade ederek tepkilerini dile getirdi.

EKONOMİ 19.01.2024, 17:37 20.01.2024, 18:03 Buse Önder
TROY'a geçişte sıkıntı: Başvurular sonuçsuz, vatandaşlar tepkili!

Türkiye genelinde binlerce vatandaş, kredi kartları ve banka kartlarında TROY'a geçiş için bankalara başvuruda bulundu. Ancak bu süreçte yaşanan gecikmelerle birlikte aylardır sonuç alamayan vatandaşlar, durumu sosyal medyada dile getirmeye başladı.

İki kart için ödeme talep ediliyor

Sosyal medya platformları üzerinden başlayan tepkiler hızla büyüdü. Birçok vatandaş, çalıştıkları bankaya başvuru yaptıklarını ancak aylardır cevap alamadıklarını belirtti. Yetkililere ulaştıklarında ise "yoğunluktan ötürü işlemlerin yavaş ilerlediği" cevabını aldıklarını ifade ettiler.

Bazı kullanıcı yorumlarında, bankaların mevcut ödeme altyapısını iptal etmeden ikinci kart olarak TROY ödeme sistemli kartı gönderdiği ve iki kart için ücret talep ettiği belirtildi.

Ödeme sistemi yaygınlaşırsa Türkiye 135 milyar kazanacak

Ayrıca, Türkiye'de kullanılan global ödeme sistemleri Mastercard ve Visa'nın Türkiye'deki bir yıllık komisyon tutarı da dikkat çekti. Paylaşılan bilgilere göre, Mastercard ve Visa'nın Türkiye'de kredi ve banka kartı işlemlerinden elde ettiği bir yıllık komisyon tutarı 4,5 milyar dolar oldu. Bu rakamın TL karşılığı ise güncel kurla yaklaşık 135 milyar lira olarak hesaplandı.

Uzmanlar, yerli ödeme sisteminin yaygınlaşmasıyla bu kazancın Türkiye sınırları içinde kalacağını belirtirken, bahsedilen tutarın Türkiye'ye ekonomik alanda fayda sağlayacağını vurguladılar.

Türkiye'nin 2023 yılı Ocak-Kasım döneminde 43 milyar 605 milyon dolar cari açık verdiği göz önüne alındığında, küresel ödeme altyapı sistemlerinin Türkiye'den sağladığı gelirin bu cari açığın yüzde 10'unu oluşturduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)