Ticaret müzakereleri piyasaların odağında

Bugün başlaması beklenen ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, piyasaların gündeminde.

EKONOMİ 10.10.2019, 11:17
Ticaret müzakereleri piyasaların odağında

Bugün Washington'da başlaması beklenen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasında gerçekleşecek olana ticaret müzakerelerine ilişkin piyasalarda iyimserlik söz konusu. Genel anlamda dün pay piyasaları pozitif bir seyir izledi.

Gelecek hafta yürürlüğe girmesi beklenen ABD'nin Çin ürünlerine getirdiği ek gümrük vergilerinin, bugünkü müzakerelerin ilk bölümünde görüşüleceği ve ertelenmesini sağlayacak bir anlaşmaya varılabileceği konuşuluyor. Uzmanlara göre, bu durum risk iştahını artırıyor.

Çin teknoloji firması Huawei'e ilişkin yaptırımların rahatlatılabileceği haberlerinin de gündemde olduğunu hatırlatan uzamanlar, gündeme dair gelişmelerin bugün ve yarın piyasalarda sert dalgalanmaların yaşanabileceğini belirtiyor.

Fed (ABD Merkez Bankası) Başkanı Jerome Powell, dünkü toplantıda, ticaret politikası belirsizliğine vurgu yaparak ekonomide aşağı yönlü risklerin artığının altını çizdi. Toplantı sonrasında S&P 500 endeksi yüzde 0,91, Dow Jones endeksi yüzde 0,70 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,02 arttı.

Avrupa piyasalarında durum

Avrupa piyasalarında ise dün alış ağırlıklı bir durum görüldü. Brexit ve siyasal belirsizlikler devam etse de artan küresel risk iştahı sebebiyle İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 0,33, Almanya'da DAX endeksinde yüzde 1,04 ve Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 0,78 artış gözlemlendi.

Asya borsaları

Ticaret müzakerelerindeki iyimser perspektif sayesinde bugün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Asya piyasalarında, yuanın dolar karşısında değer kazanması ilgi çekti. 

Piyasaların kapanmasına yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 değer kazancı yaşadı.

Yorumlar (0)