TCMB'den TL'yi destekleyici adımlar

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), parasal aktarım mekanizmasının kuvvetlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının daha da artırılması ve KKM'den (Kur Korumalı Mevduat) Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi maksadıyla Türk lirası zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak. Öte yandan, döviz dönüşümlü KKM'de ise tarih uzatıldı.

EKONOMİ 05.02.2024, 00:56
TCMB'den TL'yi destekleyici adımlar

Merkez Bankası'nın hususa dair açıklaması yayımlandı.

Bu doğrultuda, parasal aktarım mekanizmasının kuvvetlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının daha da artırılması ve KKM'den Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi maksadıyla belirlenen şartları sağlayan mevduat bankalarının bir aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına üç ayda bir faiz uygulanacak. Katılım bankalarının Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında, benzer etkiyi temin edecek şekilde indirim gerçekleştirilecek. 

Döviz dönüşümlü KKM'de tarih uzatıldı

TCMB'nin, Türk Lirası Katılma ve Mevduat Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Tebliği ile Altın Hesaplarından Türk Lirası Katılma ve Mevduat Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu doğrultuda, KKM çerçevesinde, yurt içindeki yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan sterlin, avro, dolar ve altın cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını Türk lirasına çevirebilecek. 

Yurt içindeki yerleşik tüzel kişilerin döviz, altın tevdiat hesapları ve katılım fonlarından vadeli Türk lirası katılma ve mevduat hesaplarına dönüşüm için esas alınacak bakiyeler ile ilgili daha evvel belirlenen tarihlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 

Türk lirasına çevirme işlemleri, hesap sahiplerinin talebi üzerine ve dönüşüm kuru üzerinden yapılacak.



Yorumlar (0)