TBMM Genel Kurulu'ndan 6 maddelik onay: Birçok ödenek değişiyor!

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile birlikte emeklilere ve çalışanlara yönelik önemli düzenlemeler kabul edildi. Hangi ödenekler değişecek? Artış oranı değişecek mi? İşte detaylar...

EKONOMİ 25.01.2024, 09:39 Buse Önder
TBMM Genel Kurulu'ndan 6 maddelik onay: Birçok ödenek değişiyor!

TBMM Genel Kurulu'nda onaylanan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 6 maddesi, önemli düzenlemeler içeriyor. Kabullenilen 5. madde ile birlikte en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren 7,500 liradan 10,000 liraya yükseltilecek.

TBMM Genel Kurulunda, çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 6 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, kısa çalışma sebeplerine "genel salgın" durumu da eklendi. Bununla birlikte, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürülecek.

Kısa çalışma ödeneği şartları değişti

Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak için sigortalının kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartı getirilecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde sigortalıya aylık olarak ödenecek ve ödeme tarihini öne çekme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na verilecek. Ödenecek miktar, damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi olmayacak, nafaka borçları hariç onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya devredilemeyecek.

Ödenen kısa çalışma ödeneği süreleri, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine dayalı işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek. Uygulama, kısa çalışma başlama tarihi itibariyle, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki durumları da kapsayacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

Asgari ücret desteği 700 lira olacak

İlave istihdamın desteklenmesi ve özel politika gerektiren kadınlar, gençler ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin istihdamını teşvik etmek amacıyla sağlanan teşvik, 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek. Ayrıca, bu uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için yetki, Cumhurbaşkanına verilecek.

En düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkarılacak

Ocak ödeme döneminden itibaren geçerli olacak şekilde en düşük emekli aylığı, 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürmek, istihdamı artırmak ve kayıtlı istihdamı korumak amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan asgari ücret desteği, 2024'te aylık 700 lira olarak belirlenecek. Böylece, asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak.

İYİ Parti’den tepki geldi

İYİ Parti Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Şenol Sunat, gelişmiş ülkelerde emeklilerin dünya genelinde seyahatler yaptığını ifade etti. Sunat, "Bizim emeklimiz, kendi memleketine gidemez hale gelmiştir. Emekliler, daha uygun gıda bulmak veya uzun kuyruklarda saatlerce beklemek için evlerinden çıkabilmektedir" şeklinde konuştu.

MHP’den destek bildirisi

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da teklifle emeklilerin aylıklarında iyileştirmelerin amaçlandığını belirtti. Genel Kurula sunulacak değişiklikle SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranının yüzde 49,25'e çıkarılmasının öngörüldüğünü ifade eden Ersoy, MHP olarak teklifi desteklediklerini bildirdi.

Ersoy'un konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi. Adan, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması nedeniyle birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Yorumlar (0)