Sıcaktan mangal kömürüne dönüşüyor

Adana'nın Kozan ilçesinde, narenciye ağaçlarının kesilmesinin ardından mangal kömürü üretimi için uzun ve zorlu bir süreç başladı. Çukurova'nın sıcak havasında çalışan kömür üreticileri, ekmek paralarını ateşten çıkarabilmek için günlerce süren mesailerine devam ediyor. Mangal kömürü işçisi Mehmet Duyar zorlu bir mesai olduğunu ifade ederek, “Odun fiyatı artıyor ama kömür fiyatlarında bir artış yok. Burada mesai bitmez yoğun ve zor bir mesaimiz var” dedi.

EKONOMİ 16.04.2024, 10:57 16.04.2024, 18:16 Melina Ay
Sıcaktan mangal kömürüne dönüşüyor

Çukurova bölgesinde termometreler 39 dereceyi gösterirken, kesilen narenciye ağaçları ekonomiye katkı sağlamak amacıyla mangal kömürü olarak değerlendiriliyor. Bölgede, 100 ton narenciye odunundan 20 ton mangal kömürü üretiliyor. Bu işlemde, odunlar özel bir şekilde oba haline getirilip samanla dolduruluyor ve toprakla kapatılarak içten içe yakma tekniğiyle haftalarca süren bir işlem sonucunda mangal kömürü elde ediliyor.

“Zorlu bir mesai oluyor”

Mangal kömürü üretiminin zorlu bir mesaisi olduğunu söyleyen Mehmet Duyar, “Yaklaşık 10 senedir bu işi yapıyoruz. Bu sıcak havada sabah 7’de kalkıyoruz akşam 5’e kadar mesai yapıyoruz. Bizim için zorlu bir mesai oluyor. Ağaçlar kamyonla geliyor burada döküyoruz özel olarak diziyoruz. Burada en erken 15 günde mangal kömürü oluyor. Ama bir ayı da bulabiliyor. Bu sene kömür fiyatı 20 TL’den başlıyor. Odun fiyatı artıyor ama kömür fiyatlarında bir artış yok. Burada mesai bitmez yoğun ve zor bir mesaimiz var” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)