Samsun'da balıkçılık av sezonu kapanışı: Trol ve gırgır ağları ile avcılık yasağı başladı

Denizlerde avlanma yasağı, 15 Nisan tarihi itibariyle başladı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığını söyleyerek, “İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerekiyor. Yasaktaki amaç günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak” dedi.

EKONOMİ 15.04.2024, 17:45 Melina Ay
Samsun'da balıkçılık av sezonu kapanışı: Trol ve gırgır ağları ile avcılık yasağı başladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2023-2024 balıkçılık av sezonunun kapanışı hakkında bir açıklama yayımladı. İl Müdürü İbrahim Sağlam tarafından yapılan yazılı açıklamada, 15 Nisan günü itibariyle tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığı duyuruldu.

Gırgır ve trol ağları yasak

Denizlerde su ürünleri stoklarının ve kalitesinin korunması için alınan önlemleri duyuran Sağlam, “Karadeniz'de 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığının yasaklandı. Ancak Karadeniz’de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Samsun ili Yakakent ilçesi Çayağzı Burnu ile Ordu ili Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça avcılığı devam edecektir. Bakanlığımız, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, denizlerimizde su ürünleri stoklarının korunması, avcılığının sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirmektedir. Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerdir. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir” dedi.

Düzenlemeye uymayanlara büyük yaptırımlar

Sağlam, avlanma sezonu içerisinde düzenlemelere uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımlara dikkat çekti. Sağlam, bu yaptırımların idari para cezaları, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ayrıca, su ürünleri denetimlerinin denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde sıkı bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti.

“İdeal avcılık dengeli avcılıktır”

Sağlam, av yasağı boyunca herhangi bir istihsal ürününün kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, ideal avcılığın dengeli avcılık olduğunu belirtti. Aşırı ve kuralsız avcılığın gelecek ve önemli bir zenginliğin yok edilmesi anlamına geldiğini ifade eden Sağlam, yasakların amacının günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)