Merkez Bankası'ndan yeni ‘liralaşma’ hamlesi

Merkez Bankası, ‘liralaşma’ politikası çerçevesinde yeni bir hamle daha yaptı. Bu kapsamda, bankaların menkul kıymet tesis oranı yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarıldı. 

EKONOMİ 18.10.2022, 10:48 19.10.2022, 08:11
Merkez Bankası'ndan yeni ‘liralaşma’ hamlesi

Merkez Bankası’nın ‘Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’ başlığında yapılan değişikler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımladı. Yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ilişkin Merkez Bankası’ndan da bir açıklama geldi. Paylaşılan mesajda, liralaşma politikası çerçevesinde yabancı para mevduatından Türk lirası mevduata dönüşüme desteklerin başladığı ve Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde önemli adımlar atıldığı vurgulandı. 

Merkez Bankası’ndan açıklama geldi

Merkez Bankası tarafından paylaşılan yazılı açıklamada, hayata geçirilen bu uygulamayla banka bilançolarındaki Türk lirası payının arttığı belirtildi. Yayımlanan mesajda, "Söz konusu değişiklikler, banka bilançolarına güç katarak, finansal istikrarı desteklemiştir. Bu süreç içerisinde bankalar TCMB tarafından 2021 yılının sonunda belirlenen dönüşüm hedeflerini gerçekleştirmiş ve liralaşma politikası çerçevesinde başlatılan ‘Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi’ uygulamasına uyum göstermiştir. Bahse konu olan ‘Menkul Kıymet Tesisi’ uygulamasında yapılan düzenleme ile menkul kıymet tesis oranı yüzde 5 olarak güncellenmiştir” denildi. 

Geçiş dönemi uygulaması hakkında detaylar paylaşıldı

Açıklamada, 2023 yılında da liralaşma politikasına uygun yeni hamleler yapılacağı aktarıldı. Bir önceki düzenlemede menkul kıymet tesis oranı yüzde 3 olarak belirlenmişti. Düzenlemeye eklenen geçici maddeyle, menkul kıymet tesis oranının yükseltilmesine ilişkin ‘geçiş dönemi uygulaması’ hakkında da bilgi verildi. Bu kapsamda, menkul kıymet tesis oranında yapılan 2 puanlık artış üzerinden hesaplanan tutarın 28 Ekim 2022 hesaplama tarihinde 3’te 1’i, 25 Kasım 2022 hesaplama tarihinde 3’te 2’si dikkate alınacak.  

İlave menkul kıymet tesisine yönelik rakamlar açıklandı

Ayrıca söz konusu tebliğ değişikliği ile birlikte bankalar tarafından tüzel ve gerçek kişi olarak hesaplanacak Türk lirası katılım fonu ya da mevduatın, toplam katılım fonu ya da mevduat fonu içindeki payına göre ek olarak menkul kıymet tesis edilecek. Tüzel ve gerçek kişi için farklı farklı hesaplanan oranlardan herhangi biri yüzde 50’nin altında kalan bankalar için 7 puan, yüzde 50 ile yüzde 60 arasında kalan bankalar için ise 2 puan menkul kıymet tesis oranına eklenecek. İlave menkul kıymet tesisine yönelik ‘geçiş dönemi uygulaması’ çerçevesinde hesaplanan tutarın 30 Aralık 2022 hesaplama tarihinde 3’te 1’i, 27 Ocak 2023 hesaplama tarihinde 3’te 2’si dikkate alınacak.

Yorumlar (0)