Kanada polisinden "yapay zeka" özrü!

Bir cinsel saldırı suçlusunun yakalanabilmesi için yapay zeka teknolojisinden yararlanan Kanada'nın Alberta eyaletindeki Edmonton Polis Teşkilatı, şüpheli şahsın "tahmini" fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafın siyahi vatandaşları zan altında bırakabileceğini belirten uzmanlar bu görüntüye karşı çıktı, sosyal medyadan tepkiler yükseldi. Tepkilerin ardından özür dileyen teşkilat, fotoğrafı kaldırdı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.10.2022, 10:55 19.10.2022, 08:11 Hakan Öksüz
Kanada polisinden "yapay zeka" özrü!

Son yıllarda yapay zeka teknolojisini kullanmaya başlayan polis teşkilatları, herhangi bir fotoğrafı olmayan ve kameralar tarafından tespit edilemeyen suçluları bu şekilde bulmaya çalışıyor. Kanada'daki bazı polis teşkilatları yapay zeka teknolojisini kullanmaya başladı ancak bu yöntemin bazı sorunları da beraberinde getirdiği görüldü.

DNA fenotipleme yönteminden yararlanıldı

Ülkenin Alberta eyaletinde bulunan Edmonton Polis Teşkilatı, bir süredir yakalanamayan bir şüpheliyi ele geçirmek için yapay zeka teknolojisinden faydalanma kararı aldı. 2019 yılında bir kadına cinsel saldırıda bulunan fakat fotoğrafı olmayan ve kimliği tespit edilemeyen suçlunun yakalanabilmesi için "DNA fenotipleme" adı verilen yöntem kullanıldı.

Zanlının "tahmini" fotoğrafı paylaşıldı!

Merkezi ABD'de bulunan Parabon NanoLabs isimli teknoloji şirketine başvuran teşkilat, yapay zeka tarafından bilgisayarda oluşturulan bir görüntüyü internet sitesinden paylaştı. Fotoğrafa göre şüphelinin kökeninin Doğu Afrika olduğu ifade edildi. Kısa saçlı ve siyahi olduğu belirlenen zanlıyı gören kişilerin polise haber vermesi gerektiği kaydedildi.

"Siyahi vatandaşlar zan altında kalabilir"

Edmonton Polis Teşkilatı tarafından paylaşılan "tahmini" fotoğraf, uzmanlar ve sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti. Fotoğraftaki görüntünün birçok siyahi kişide rastlanan özellikler olduğu belirtildi. Fotoğraf nedeniyle çok sayıda siyahi vatandaşın zan altında kalacağı ve ırkçı saldırılara hedef olabilecekleri ifade edildi. 

Edmonton Polis Teşkilatı özür diledi

Gelen tepkiler üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Edmonton Polis Teşkilatı, yayımlanan görüntü nedeniyle özür diledi. Edmonton Polis Teşkilatı Topluluk Güvenliği Bürosu Başkanı Enyinnah Okere, yaptığı açıklamada, "Zanlının yakalanmasını gerçekten istiyorduk ve soruşturmaya odaklandık ancak bunun başka zararlara neden olabileceğini düşünmedik. Bu şüphelinin cinsel saldırısına uğrayan mağdur kadın da siyahiydi." ifadelerini kullandı. Açıklama sonrasında fotoğrafın kaldırıldığı görüldü.

Yorumlar (0)