Merkez Bankası'ndan kredi kartı açıklaması: İzin vermeyeceğiz

Kredi kartı harcamalarında yükseliş olduğunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “Çalışmalarımız sürüyor. Kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 08.02.2024, 13:17 Şeyda Gül
Merkez Bankası'ndan kredi kartı açıklaması: İzin vermeyeceğiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 1. Enflasyon Raporu'nu paylaştı. Kredi kartı harcamalarında bir yükseliş olduğunu ve bunun geçici olup olmadığının net olmadığını belirten MB Başkanı Karahan, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini aktardı. Çalışmaların sürdüğünü açıklayan Karahan, “Bireysel kredi büyümesinde dengelenme süreci yakından takip edilmektedir. Kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2023 yılı Haziran ayında parasal sıkılaşma sürecini başlattık

Merkez Bankası’nın görevi fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmekte olduğunu kaydeden Karahan, 2023 yılı Haziran ayında parasal sıkılaşma sürecini başlattıklarını dile getirdi. Sadeleşme sürecini başlatarak piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırdıklarını vurgulayan Karahan, TL varlıklara olan talebi güçlendirdiklerini söyledi. Bir önceki rapor döneminden bu yana hem reel hem finansal göstergeler para politikamızın doğru yolda ilerlediğini teyit etmekte olduğunu kaydeden Karahan, “Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyeceğiz” dedi.

Emtia fiyatları sınırlı gerilemesini sürdürüyor

“Küresel çapta sıkı para politikaları ve kısıtlayıcı finansal koşulların büyümeyi baskılayıcı etkisi geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren belirginleşmiştir” diyen Karahan, önceki rapor döneminden bu yana enerji hariç emtia fiyatları sınırlı gerilemesini sürdürdüğünü anlattı. Bu dönemde doğal gaz fiyatları başta olmak üzere enerji emtia fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken Karahan, birçok ekonomide çekirdek enflasyon son aylarda gerilemekte olduğunu belirtti. Enflasyonun küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmekte olduğunu kaydeden Karahan, “Riskler devam etmekle birlikte enflasyonun yıl içinde gerilemeyi sürdürmesi beklenmektedir. Gelişmiş ülke merkez bankaları politika faizlerinin mevcut seviyesini enflasyon hedefi için yeterli gördüklerini belirtmektedir” şeklinde konuştu.

Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır

Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızının önem kazandığını vurgulayan Karahan, gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında ise enflasyonun görünümündeki iyileşme ile birlikte faiz indirimi süreçleri devam etmekte olduğunu kaydetti. Karahan, “Yılbaşından itibaren gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimlerine daha ihtiyatla yaklaşan sözlü yönlendirmeleri sonucunda portföy girişleri yavaşlamıştır” dedi.

Yorumlar (0)