Bakan Uraloğlu yeni adımlar atılacağını duyurdu: Orta Koridor daha da güçlenecek

Kara yolu taşımacılığında yeni adımlar atılacağını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinin yanı sıra doğu ile batı arasındaki ticareti de geliştireceğini belirterek “Orta Koridor daha da güçlenecektir” dedi.

EKONOMİ 08.02.2024, 13:56 Şeyda Gül
Bakan Uraloğlu yeni adımlar atılacağını duyurdu: Orta Koridor daha da güçlenecek

Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Tilek Tekebaev ve beraberindeki heyet ile Anlara’da bir araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ve Kırgızistan'ın zorlu ve bir o kadar da kıymetli bir coğrafyada bulunduğunu söyledi. Son zamanlarda Türk Devletleri Teşkilatının aldığı rolün çok kıymetli olduğuna işaret eden Bakan Uraloğlu, ilk defa bir masa etrafında toplandıklarını dile getirdi. “Biz 'Türkiye Yüzyılı' diyoruz, Türk devletleri teşkilatları 'Türk Yüzyılı' diyor” diyen Bakan Uraloğlu, bunun bizim için de gerçekten çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Doğu ile batı arasındaki ticaret gelişecek

Kara yolu taşımacılığı noktasında atılacak yeni adımların da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkıları olacağını belirten Bakan Uraloğlu, Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısı’nın en son 2021'de gerçekleştiğini hatırlattı. Toplantıda ikili ve transit taşımaların serbestleşmesi kararı alındığını anımsatan Bakan Uraloğlu, bu kararla birlikte tedarik zincirindeki değişimler ve kara yolu taşımacılığına artan talep dikkate alındığında ülkelerimiz arasındaki ticaretin yanı sıra doğu ile batı arasındaki ticaret gelişecek, Orta Koridor daha da güçleneceğini vurguladı.

Orta Koridor üzerinde kesintisiz demir yolu altyapısını oluşturduk

Türkiye'nin demir yolu taşımacılığına da önem verdiğini ve bu alanda da büyük ölçekli yatırımlar yaptığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, bu yatırımlar sadece kendisi için değil, bölge ülkeleri için de yarar sağlayan yatırımlar olduğunu belirtti. “2017'de işletmeye açtığımız Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ile Orta Koridor üzerinde kesintisiz demir yolu altyapısını oluşturduk” diyen Bakan Uraloğlu, demir yolu taşımacılığı ile ilgili projeleri de destekledikleri vurgulandı.

İki ülke arasında taşımacılık alanında işbirliği artırılacak

Lojistiğin, ekonominin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Tilek Tekebaev, görüşmelerin çok verimli geçtiğini kaydetti. Kırgızistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler son dönemde hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini ifade eden Tekebaev, bunun en güzel örneğini yük taşımacılığının artmasından da görmekte olduklarını vurguladı. Kara yolu taşımacılığı alanında iki ülke arasında yapılacak anlaşmalar da bu anlamda çok önemli olduğunu vurgulayan Tekebaev, “Alternatif koridorlara bakarak, Türkiye ile işbirliğinin güçlendirmenin peşindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgız Cumhuriyeti arasında taşımacılık alanında işbirliği artırılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)