Kriptoya düzenleme geliyor! Kârdan vergi mi alınacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde kripto para piyasalarıyla ilgili hazırlanan kapsamlı düzenlemenin, ilerleyen haftalarda Meclis'e gelmesi bekleniyor. Düzenlemeye göre kripto borsaları SPK denetimine tabi olacak. Regülasyon hazırlıkları sürerken düzenlemenin "kripto alım satımına vergi" getirip getirmeyeceği merak ediliyor.

EKONOMİ 24.01.2024, 13:56 25.01.2024, 11:20 Hakan Öksüz
Kriptoya düzenleme geliyor! Kârdan vergi mi alınacak?

Kripto piyasalarının denetimden uzak yapısı, kullanıcıların varlıklarını dolandırıcıların hedefi yapıyor. Geleneksel finans sistemlerinde transfer edilen varlıklar, bankaların denetiminden geçiyor. Kripto piyasasında ise milyonlarca dolarlık varlık, dakikalar içinde dünyanın uzak bir köşesindeki kişiye transfer edilebiliyor.

Kara para aklamayı kolaylaştırıyor

Kripto paraların transferinin denetlenememesi, suç kaynaklı paranın aklanmasını kolaylaştırıyor. Organize suç çeteleri, herhangi bir denetime takılmadan blokzincir altyapısını kullanarak varlık transferi yapabiliyor. 

Kriptoda regülasyon hazırlıkları

FED ve SEC benzeri finansal otoriteler başta olmak üzere birçok kurum, kripto piyasasının regüle edilmesi gerektiği görüşünde. Bazı ülkeler bunun yasal altyapısını oturturken bazı ülkelerde kripto borsaları ile ilgili herhangi bir düzenleme yok.

Kapsamlı bir düzenleme geliyor

Kripto piyasası ile ilgili regülasyon hazırlıkları Türkiye'de de sürüyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulunun son toplantısında ele alınan başlıca konu, kripto para düzenlemesi oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı yönetiminde kripto paralarla ilgili geniş kapsamlı bir düzenleme üzerinde çalışıldığı kaydedildi. İlerleyen günlerde düzenlemenin TBMM'ye geleceği belirtildi.

Türkiye, FATF'ın gri listesinden çıkartılacak

Kripto piyasaları ile ilgili yapılacak regülasyon sonrası Mali Eylem Görev Gücünün (FATF), Türkiye'yi gri listeden çıkartacağı düşünülüyor. 

2021'de Türkiye'yi gri listeye alan Mali Eylem Görev Gücü, bunun sebebini "kripto paralarla ilgili bir düzenlemenin olmaması" olarak açıklamıştı. 40 maddeden 39'unu yerine getiren Türkiye, kripto düzenlemesi sonrası tüm maddeleri yerine getirmiş olacak.

Kripto borsaları SPK denetimine tabi olacak

Edinilen bilgilere göre regülasyon sonrası kripto borsalarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimi gelecek. Kripto borsaları, aracı kurum gibi işlev görecek. 

Düzenlemede kripto alım satımının vergilendirilmesi de hedefleniyor. Bununla birlikte kriptoya vergi kararının ilk taslakta yer almayabileceği söyleniyor. Kullanıcıları etkileyecek düzenlemelere ikincil yönetmeliklerde yer verileceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)