Kriptoda katı kurallar yolda mı?

Hindistan'da düzenlenen G20 Zİrvesi, kripto para sektöründe yapılacak düzenlemelere ilişkin sinyal verdi. G20'nin kurduğu Finansal İstikrar Kurulu, kripto alanına düzenleme getirilmesi tavsiyesinde bulundu. Buna göre yakın gelecekte kriptoya katı kurallar getirilebilir. Peki kripto dünyasında regülasyon neden gerekli? Tartışmaların kaynağı ne? İşte detaylar...

EKONOMİ 18.09.2023, 17:03 Hakan Öksüz
Kriptoda katı kurallar yolda mı?

Merkeziyetsiz kripto borsaları ile kripto paralar, son yıllarda merkez bankaları tarafından merceğe alındı. Kripto hizmetlerinin zaman içinde finansal sistemle daha bağlantılı hale geldiği görülüyor ancak halen da istenen sonuçlar elde edilebilmiş değil. Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan bu dijital para birimleri, merkez bankası gibi finansal bir otorite tarafından denetlenemiyor.

Kripto paraların, günümüzde kullanılan itibari paralara benzer şekilde (lira, dolar, avro vb.) merkez bankaları tarafından denetlenememesi, bu alandaki en büyük tartışma konularının başında geliyor. Düzenleyici kuruluşlara ihtiyaç duyulmayan kripto para işlemleri, blok zinciri teknolojisi ile kayıt altına alınıyor. Bu teknoloji, çifte harcama yapılmasını engelliyor ve güvenliği sağlıyor.

Yatırımcılar üzerindeki olumsuz etkileri

Kripto paraların yatırımcılar üzerindeki olumsuz etkileri de tartışılıyor. Diğer yatırım araçlarının tersine kripto paralarda fiyat hareketleri daha sık ve hızlı gerçekleşiyor. Bir kripto paranın değeri saatler içinde 10 kat artabiliyor ya da yüzde 90 değer kaybı yaşanabiliyor. Kripto yatırımları ile ilgili manipülasyonlar haksız kazancın önünü açıyor. 

Kara para aklama eleştirisi

Merkeziyetsizlik, suç örgütlerinin kripto borsaları üzerinden alışveriş yapmasını veya kara para aklamasını kolaylaştırıyor. Zira dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan kullanıcıya kripto paralar üzerinden ciddi miktarda varlık göndermek oldukça kolay. Üstelik bu işlemler, herhangi bir denetleyici mekanizmadan da geçiyor.

Kriptoda katı kurallar dönemi başlayabilir

Hindistan'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, yakın dönemde kripto paralarla ilgili düzenlemelerin yapılabileceğini gösteriyor. Finansal İstikrar Kurulu'nun kripto alanına düzenleme getirilmesi tavsiyesi kabul edildi. G20 üyelerinin kurduğu Finansal İstikrar Kurulu, kullanıcılar arasındaki çıkar çatışmalarının önüne geçilmesi için katı kurallar getirilmesi gerektiği görüşünde.

IMF: "Parasal sistemi değiştirme potansiyeline sahip"

Uluslararası Para Fonu (IMF), finansal sistemi derinden etkileyen kripto paralarla ilgili raporunda, "Potansiyel olarak uluslararası parasal sistemi değiştirme gücü var. Henüz kapsamlı düzenlemeler yapılmayan kripto sektörü, politika yapıcıları düşündürüyor. Sektörün merkeziyetsizliğinden kaynaklanan riskler, yakın takip altında." ifadelerine yer verdi.

Kripto dünyası, SEC'in yakın markajında

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para sektörü üzerinde baskıyı en çok artıran düzenleyici otorite oldu. Kripto borsaları Binance ile Coinbase'e dava açan SEC, "menkul kıymetler kurallarını ihlal" suçlamasında bulundu.

Aralık 2020'de Ripple şirketine dava açan SEC, şirketin kripto parası XRP'yi yakın markaja aldı. SEC'e göre Ripple'ın iki yöneticisi, 2012 yılında XRP satışından 1,3 milyar dolar değerinde kayıt dışı menkul kıymet arzı gerçekleştirdi. 

XRP'nin menkul kıymet olmadığını bildiren Ripple şirketi, "Bu sadece ödemelerin daha kolay yapılabilmesi için çıkartılan bir token." savunmasını yaptı. New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres, Ripple'ı haklı buldu.

Yorumlar (0)