İşçi bulamayınca imece usulüne başvurdular

Adana'nın Kozan ilçesinde, kiraz hasadı için geleneksel yöntemlerle işçi bulunamayınca köylüler bir araya gelerek kirazları topladı.

EKONOMİ 10.06.2024, 22:39 11.06.2024, 16:32 Melina Ay
İşçi bulamayınca imece usulüne başvurdular

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı, bin 100 rakımlı Dikenseki bölgesinde, 7 dönüm arazide doğal tarım yöntemleriyle kiraz yetiştiren Ali Ağluç, Napolyon türü kirazları komşularıyla birlikte imece usulü topladı. İşçi bulma zorluğuna işaret eden Ağluç, bu yılın veriminden memnun olduklarını ancak iklim koşullarının olumsuz etkisiyle 100 ağacın ürün vermediğini belirtti.

Kiraz hasadı sırasında şiirler okuyan Ağluç, “ bin 100 rakımda hasat yapıyoruz. Kışın yağmur nedeniyle tüm fidanlar tutmadı. 130 fidanın sadece 30'u tuttu. Sıcaklık nedeniyle bu yıl hasadı daha erken yaptık. Kışın yaşanan sıcaklar yüzünden çiçekler kurudu” dedi.

İşçi bulamıyorlar

Alguç, kirazları dalında 30 liradan hasat ettiklerini belirterek, ağaçların tutmamasına aslında sevindiğini ifade etti. İşçi bulmakta zorlandıklarını ve hasadın 20 günde tamamlandığını, ancak yeterli işçi olmadığı için bunun zor bir süreç olduğunu vurguladı. 6-7 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ve yevmiyeli işçi bulamadıkları için köylülerle imece usulü hasat yaptıklarını söyledi.

Yorumlar (0)