Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? 2024 haziran ayı kira zammı kaç TL?

Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte Haziran ayı kira artış oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verileriyle birlikte, kira artışlarını belirleyen 12 aylık TÜFE rakamları da netleşti. Peki, Haziran ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? Ev ve işyeri kira zammı ne kadar, kaç TL olacak?

EKONOMİ 03.06.2024, 10:41 03.06.2024, 20:22 Melina Ay
Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? 2024 haziran ayı kira zammı kaç TL?

TÜİK tarafından mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre, Haziran ayı kira artış oranı belli oldu. Her ay enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte gündeme gelen kira artış oranları, ev ve işyeri sahipleri ile kiracıların merak konusu oldu. Haziran ayı kira artış oranı normalde TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecekti. Ancak hükümetin geçtiğimiz yıllarda getirdiği yüzde 25 kira zammı sınırlamasının devam etmesi nedeniyle Haziran ayında yapılacak artış oranı da bu sınırlamaya tabi olacak. Merakla bekleyenler için Haziran ayı kira artışının ne kadar oranla artacak? İşyeri kira zammı ne kadar, kaç TL olacak?

Kirada yüzde 25 sınırlaması ne zaman bitiyor?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırlamasının Temmuz ayına kadar devam edeceğini ifade etmişti. Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Bu durumda, kontrat süresi sona eren konut kiracıları, TÜFE rakamlarını dikkate almadan ev sahiplerine Mayıs ayında yüzde 25 oranında zam yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması Temmuz ayından itibaren sona erecek ve Ağustos ayından itibaren kiracılar, TEFE TÜFE rakamlarına göre zamlı kira bedellerini ödemeye başlayacaklar.

Haziran ayı kira artış oranı ne kadar?

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen düzenleme sonrasında yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Bu düzenleme kapsamında, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. Konutlar için yüzde 25'lik zam sınırı bulunurken, işyerleri için ise böyle bir sınır yok. İşyeri kiraları, 12 aylık TÜFE doğrultusunda belli olacak.

İşyerlerinde kira sınırlaması var mı?

İşyerlerine kira sınırlaması söz konusu olmayacak. Kira artış oranı yüzde 62,51 olarak belirlendi. Bu durumda, kiraları Haziran ayında yenileyecek işletme sahipleri, kira bedellerine yüzde 62,51 oranında artış yapma hakkına sahip olacaklar.

Haziran ayı kira artış oranı hesaplama

Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 25

Kira Artış Tutarı: 5 bin TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 25 bin TL

TÜFE'ye göre 12 aylık kira zam hesaplaması

Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 62,51

Kira Artış Tutarı: 12 bin 502 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 32 bin 502 TL

Yorumlar (0)