Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Gözler enflasyon verisinde

Mayıs ayına ait enflasyon verileri yarın açıklanacak. Doğalgaz desteğinin sona ermesi ve giyim harcamalarının etkisiyle enflasyonun rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. İşte bu kritik veriler öncesinde bilinmesi gerekenler...

EKONOMİ 02.06.2024, 16:46 Buse Önder
Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Gözler enflasyon verisinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini yarın saat 10.00’da duyuracak. Enflasyonun aylık bazda yüzde 3 artması beklenirken, yıllık enflasyonun yüzde 75 seviyesine yükselerek zirveye çıkacağı tahmin ediliyor.

Nisan ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 3,18 artış kaydetmiş ve yıllık enflasyon yüzde 69,80'e yükselmişti. Ekonomistler, Mayıs ayında hanehalkı doğalgaz sübvansiyonlarının sona ermesinin enflasyona yukarı yönlü etki yapacağını belirtiyor. Yeni sezonla birlikte giyim harcamaları ve sigara zammının da TÜFE üzerinde etkili olacağı ifade ediliyor.

Enflasyon beklentileri

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, Mayıs ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,04 olarak öngörüldü. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 43,64'e geriledi. AA Finans enflasyon beklenti anketine göre, Nisan ayında enflasyonun yüzde 3 artacağı ve yıllık enflasyonun yüzde 74,89'a yükseleceği tahmin edildi.

Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,95 olarak belirlendi. Reuters anketinde de enflasyonun aylık bazda yüzde 3 artacağı ve yıllık enflasyonun yüzde 74,8'e çıkacağı beklentisi hakim. Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,6 olarak gerçekleşti.

Ekonomi yönetiminden enflasyon açıklamaları

Merkez Bankası, ikinci enflasyon raporunda yıl sonu beklentisini yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonda geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz." demiş ve "Tekrar aylık enflasyonda bir patikaya oturuyoruz ve bizim hedeflerimize yakın bir patika." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun Mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını beklediklerini ve Haziran'dan itibaren manşet enflasyonda düşüş öngördüklerini açıklamıştı.

Öncü göstergeler enflasyona işaret ediyor

Öncü göstergeler de enflasyonda artışa işaret ediyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 3,59, toptan fiyatlar ise yüzde 2,59 arttı. Yıllık bazda artış oranı perakendede yüzde 82,20, toptan eşyada yüzde 61,21 oldu. Koç Üniversitesi ve Konda'nın düzenlediği "Hanehalkı Enflasyon Beklenti" anketine göre, Mayıs ayında fiyat artış oranının yıllık yüzde 113 olması bekleniyor.

Mayıs ayında mutfak enflasyonu hızlandı. Türk-İş’in verilerine göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7,02 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibarıyla değişim oranı ise yüzde 83,83 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama yüzde 79,43 olarak gerçekleşti.

Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas açıldı. Nisan ayında açlık sınırı 18 bin 969 liraya yükselirken, 17 bin 2 lira olan asgari ücret ile arasındaki fark bin 967 liraya çıktı.

Dolar kuru ve enflasyon ilişkisi

Türk Lirası varlıklara yönelik talep artarken, döviz kurları Mayıs ayı boyunca yatay seyretti. Dolar/TL, ay boyunca 32,20 bandında hareket etti. TL, Mayıs ayında dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,5 değer kazandı. Nisan ayında da yüzde 0,04 ile sınırlı kazanç elde edilmişti.

TL'nin dolar karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 9 civarında gerçekleşti. Dört aylık enflasyon ise yüzde 18,72 olarak açıklanmıştı. Böylece yılın ilk dört ayı baz alındığında dolar ile enflasyon arasındaki fark 10 puana yaklaştı.

Yorumlar (0)