Fırsat maliyeti nedir? - Artan fırsat maliyeti ve hesaplama formülü

Fırsat maliyeti, yapılan tercihlerin ardından yapılmayan ikinci en iyi tercih olarak adlandırılabilir. Peki, fırsat maliyeti nedir, nasıl hesaplanır, formülü var mıdır?

EKONOMİ 25.04.2019, 13:09 25.04.2019, 13:23
Fırsat maliyeti nedir? - Artan fırsat maliyeti ve hesaplama formülü

Fırsat maliyeti, iktisat kitaplarında herhangi bir malın üretimini bir birim arttırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi gereken mal miktarı olarak tanımlanr. Daha açık bir anlatımla, yapılan bir tercihin ardından tercih edilmeyen en iyi seçenek, fırsat maliyeti olarak adlandırılıyor. Fırsat maliyeti terimi, sadece iktisadi alanda değil, hemen her alanda karşımıza çıkabiliyor.

Artan fırsat maliyeti nedir?

Üretim olanakları eğrisinin orjine göre iç bükey olması artan fırsat maliyeti olarak açıklanabilir. Buna göre, toplum bir malın üretimi birer birim artırırken, diğer bir malın üretimini aynı miktarda kısmak zorundadır. Çünkü kaynaklar sınırlı olduğu için, sermaye malları üretiminde kullanılan malların bir bölümünün tüketim malları üretiminde kullanılması gerekir. Bu kullanım devam ettikçe sermaye malları için uygun olan kaynaklar da tüketim mallarının üretimine kayacaktır. Sonuç itibari ile tüketim malları üretimi için ayrılmış olan kaynaklar arttıkça, sermaye malları üretimi için ayrılan kaynaklar azalmış olacak.

Fırsat maliyeti nasıl hesaplanır? – Hesaplama Formülü

Egobet style="text-align:justify">Fırsat maliyetini hesaplamanın bir formülü ya da kesin bir sonucu yoktur. Çünkü fırsat maliyeti her durumda değişebilir. Örneğin, üniversitede final sınavına girmeyip uyumayı tercih eden bir öğrenci için, o dersten kalmak bir fırsat maliyetidir. Bunun sonuçları ise öğrencinin o dersten kalması ve belki de okulunun uzamasıdır. Fırsat maliyeti her durumda değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla da fırsat maliyetinin sabit bir formülü yoktur.

Fırsat maliyeti örnekleri nelerdir?

Hayatın her alanında insanların yaptıkları tercihlerin ardından yapmadıkları ikinci en iyi tercih fırsat maliyeti olarak adlandırılmaktadır. Örneğin, çalışıp para kazanmaya devam etmek yerine uyumayı tercih ederseniz, kazanamadığınız para sizin fırsat maliyetiniz olur. Başka bir örnekle açıklama gerekirse, 10 liraya tatlı yemek yerine yemek yiyen birisi için, tatlı yemek fırsat maliyetidir.

Bu tür örnekler daha da çoğaltılabilir, ancak yazımızdan da anlaşılacağı üzere bu durum tamamen kişiden kişiye ve durumdan duruma göre de değişebileceği gibi herhangi bir formülü de yoktur.

Not: Devlet tahvili nedir sorusuna yanıt bulmak için diğer bir yazımıza göz atabilirsiniz.

Kaynak:

Shopify

Yorumlar (0)