En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Memur ne kadar zam alacak?

TÜİK tarafından yarın açıklanacak son 6 aylık enflasyon verisi, maaş zamlarını da ortaya çıkaracak. Memur ile memur emeklilerinin 2024'ün ilk 6 ayında ne kadar maaş alacağı netleşecek. SSK ve Bağkur emeklileri de yarın açıklanacak veriyi bekliyor. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? sorusu merak ediliyor. İşte emekli aylıklarına ilişkin bazı olasılıklar...

EKONOMİ 02.01.2024, 10:46 02.01.2024, 11:28 Hakan Öksüz
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Memur ne kadar zam alacak?

Memur ve memur emeklilerinin yanı sıra SSK ile Bağkur emeklileri de gözlerini yarın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak enflasyon verisine çevirdi. Yarın (çarşamba) saat 10.00'da Aralık ayı ile 2023 enflasyon rakamı netleşecek. Açıklanan rakam, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranını ortaya çıkaracak.

Memur ve emeklisi zam bekliyor

Memur ve emeklilerin maaşlarına ocak ile temmuz aylarında zam yapılıyor. Her iki yılda bir yapılan toplu sözleşme, memur ile memur emeklisinin zam oranını belirliyor. Ağustos ayında yapılan müzakerelerden sonuç çıkmayınca devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, zam oranını kararlaştırmıştı. Bu grubun maaşlarına 2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 15, kalan 6 ayı için yüzde 10 zam yapılması kararı verilmişti.

Enflasyon farkı ne kadar olacak?

Toplu sözleşmede yer alan zam oranlarının, ocak ile temmuzda açıklanan 6 aylık enflasyon oranından düşük olması durumunda aradaki fark da maaşa yansıtılıyor. Enflasyon farkıyla birlikte maaşa yapılan zam artıyor. 

Yarın açıklanacak enflasyon verisine göre maaşlara yapılan zam oranı artacak. Son 5 aylık enflasyon rakamlarına göre maaşlara en az yüzde 42 zam yapılacağı garantilendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, refah payının da eklenmesiyle zam oranının yüzde 50 civarına yükseleceğini kaydetti.

SSK ile Bağkur emeklileri ne kadar zam alacak?

TÜİK tarafından açıklanan son 6 aylık enflasyon verisi, SSK ile Bağkur emeklilerinin alacağı maaş zammını da belirliyor. Yarın açıklanacak aralık ayı enflasyonuna göre bu grubun maaşların yapılacak zam oranının yüzde 40'a yaklaşması bekleniyor. 

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Asgari ücrete yüzde 49 zam gelmesi, memur emeklisinin maaşlarının yüzde 50'ye yakın zamlanacak olması, SSK ile Bağkur emeklilerinde de bu yönde bir beklenti oluşturdu. Refah payının da eklenmesiyle zam oranının yüzde 45'e çıkabileceği konuşuluyor. 

En düşük emekli maaşının 11 bin liradan yüksek olacağı, 12 bin 500 liraya kadar çıkabileceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması, SSK ve Bağkur emeklilerinin yeni yılda alacağı maaşları da ortaya çıkaracak.

Yorumlar (0)