Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan enflasyon açıklaması geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonun sene sonunda yüzde 38 seviyelerine gerileyeceğini kaydetti.

EKONOMİ 10.06.2024, 22:13 11.06.2024, 00:14 Melina Ay
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan enflasyon açıklaması geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bir televizyon kanalının canlı yayın programına katıldı. Enflasyon konusunda açıklamalarda bulunan Yılmaz, enflasyon için vatandaşlara bir rakam vererek yüzde 38’e gerileyeceğini söyledi.

Yılmaz’ın açıklamalarının devamında öne çıkan satır başları ise şu şekilde:

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Türkiye en hızlı toparlanan ülkeydi”

Yılmaz, ekonomik politikaların dönemin ihtiyaçlarına göre şekillendirildiğini belirterek, pandemi sonraki süreçte Türkiye'nin en hızlı toparlanan ülke olduğunu ifade etti. Yılmaz devamında, reel ekonominin hızlıca toparlandığını söyleyerek, deprem sonrası önemli bir bütçe ve cari açıkla karşı karşıya kalındığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin son bir yılda bu riskleri bertaraf ettiğini ve her iki alanda da güçlendiğini vurguladı. Enflasyonla mücadelede geçiş sürecinin tamamlandığını belirten Yılmaz, yılı yüzde 5,2 bütçe açığı ile kapattıklarını ve deprem harcamaları çıkarıldığında bu oranın yüzde 1,6'ya düştüğünü ekledi. Bu yıl için ise yüzde 6,4 bütçe açığı öngördüklerini belirtti.

Yıl sonunda enflasyon gerileyecek

Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede geçiş döneminde zemin güçlendiren adımlar attıklarını belirtti. Mayıs'tan sonra enflasyonda düşüş sürecinin başlayacağını ve bu düşüşün Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında devam edeceğini ifade etti. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyelerine geleceğini öngördüklerini dile getirdi. Ayrıca, 2026 yılı için planlarını yaptıklarını ve bu dönemde enflasyonu tek haneli rakamlara, yüzde 10'un altına düşürmeyi hedeflediklerini Tüketim ağırlıklı değil, üretim ağırlıklı büyümeyi öngörüyoruz kaydetti.

“3 yıllık ekonomi politikaları"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi politikaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, önümüzdeki üç yıla yayılan bir planları olduğunu ve bu planın tüketim ağırlıklı değil, üretim ağırlıklı büyümeyi öngördüğünü belirtti. Yılmaz, “Bir taraftan enflasyonla mücadele ederken, diğer taraftan büyümeyi hedefliyoruz. Bu kolay bir şey değil” dedi. Kısa vadede enflasyon ile büyüme arasında tartışmalar yapılabileceğini kabul eden Yılmaz, “En sağlıklı büyüme, fiyat istikrarıdır. Orta vadede bu iki hedef arasında bir çelişki görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Politikalarımız sonuç veriyor”

Yılmaz, ihracat rakamlarının ilk çeyreğinde 5,7 oranlık bir büyüme yakaladıklarını anlattı. İhracatın 5’inci çeyrekten sonra büyümeye katkı sağladığını aktaran Yılmaz, “5 dönem sonra ihracat pozitife geçmiş durumda. Bu da politikalarımız sonuç verdiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Sosyal medyadaki spekülasyonlara itibar etmeyin”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomik gelişmeler ve planlar hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, OVP seviyesinde yıl sonunda yüzde 4'lük bir büyüme beklendiğini belirterek, Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış yaşandığını ve döviz ihtiyacının azaldığını ifade etti. Seçim öncesi spekülatif bir hava oluşturulduğunu söyleyen Yılmaz, seçim sonrası rezervlerin 60 milyar doların üzerine çıktığını ve piyasada güçlü bir toparlanma yaşandığını vurguladı.

Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) düzenlemesinin başından itibaren geçici bir uygulama olduğunu ve görevini tamamladığını belirterek, "Artık adım adım oradan çıkıyoruz" dedi. Vergi düzenlemelerinin enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltıcı bir teklif barındırdığını belirten Yılmaz, sosyal medyadaki spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yeni anayasa tartışması

Yılmaz, mevcut anayasanın darbe sonrası bir dönemde hazırlandığını ve vesayetçi bir anlayışa sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, "Birçok madde değiştirildi ama ideal bir anayasamız yok. Türkiye'nin artık sivil iradeyle oluşmuş bir anayasaya ihtiyacı var" dedi. Diğer partilerle bu konuda bir süreç yürütüldüğünü ifade eden Yılmaz, "Ümit ediyoruz ki toplumun da desteğiyle bu süreç tamamlanır. İnşallah hep birlikte başarırız” açıklamalarına yer verdi.

Borsada vergilendirme

Borsada kazanılan kazançlar üzerinden vergi alınıp alınmayacağı hususunda bilgilendirmede bulunan Yılmaz açıklamasını, “Borsada kazançlar üzerinden bir vergi şuanda gündemimizde yok. Bu çok net kazançlar üzerinden vergi söz konusu değil. İşlemleri üzerinden cüzi bir bedel alma, 10 binde 1-2 olur mu olmaz mı tartışması yapılıyor. Amacı gelir değil çok istiyoruz ki yatırımcımız uzun vadeli baksın” şeklinde sonlandırdı.

Yorumlar (0)