Benzin ve motorine zam geliyor! Güncel akaryakıt fiyatları

Brent petrol fiyatlarında dalgalanmayla, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında zam var mı? Güncel fiyatlar ne oldu? İşte detaylar…

EKONOMİ 14.03.2024, 10:06 14.03.2024, 15:40 Buse Önder
Benzin ve motorine zam geliyor! Güncel akaryakıt fiyatları

Brent petrol fiyatlarındaki artışlar ve döviz kurundaki dalgalanmalar, vatandaşların yakıt fiyatlarını yakından takip etmeye devam etmelerine neden oluyor. Son gelen bilgilere göre, benzin ve motorin fiyatlarına yeni bir zam yapılması bekleniyor.

15 Mart Cuma gününden itibaren geçerli olacak olan zamlarla birlikte benzin grubunda litre başına 1 lira 53 kuruşluk bir artış yaşanacak. Aynı tarih itibarıyla motorin grubunda da litre başına 1 lira 10 kuruşluk bir fiyat artışı öngörülüyor.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorin litre fiyatı 40,76 lira seviyesinde bulunurken, benzinin litresi ise ortalama 40,53 lira olarak satılıyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının belirlenmesinde dikkate alınan faktörler arasında Gümrüksüz Rafineri Fiyatı önemli bir yer tutuyor. Bu fiyat hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi yapılıyor. Buna göre, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. Sonrasında, bu fiyata ÖTV ve EPDK payları eklenerek KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Vatandaşlar, yakıt fiyatlarındaki bu artışlarla birlikte günlük yaşamlarında maliyetlerin artmasından endişe duyuyor. Yüksek akaryakıt fiyatlarının, genel olarak enflasyon ve yaşam maliyetlerine de yansıması bekleniyor.

Yorumlar (0)