Bakan Yumaklı: Fahiş fiyatla mücadele devam edeceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı açılış törenin “Fahiş fiyatla, manipülasyonla, spekülasyonla artık adına ne diyeceksek, zerre kadar müsamaha göstermeden mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

EKONOMİ 01.12.2023, 15:30 Şeyda Gül
Bakan Yumaklı: Fahiş fiyatla mücadele devam edeceğiz

Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Türkiye Tarım Zirvesi’nin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım konusunun küresel ölçekteki yeri ve önemine işaret etti. Bütün dünyada tarımın milli güvenlik meselesi olarak kabul edildiğini söyleyen Bakan Yumaklı, ülkeler için üretimin önemli olduğunu aktardı. Türkiye'nin bu anlamda çok sayıda avantaja sahip şanslı bir ülke olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, küresel ölçekte yaşanan iklim krizi ve gelecekteki olası etkilerine değindi. Tüm tarafları ile bu konuyu çalıştıklarını belirten Bakan Yumaklı, konuşmasında Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Tarım Diyaloğu toplantısında ele aldıkları konulara ilişkin bilgi verdi.

Fahiş fiyat açıklaması

Bundan sonraki AB Yüksek Düzeyli Tarım Diyaloğu toplantısının 2024'ün ilk yarısında Türkiye'de yapılacağını duyuran Bakan Yumaklı, bu toplantının en önemli bölümlerinden birinin de Avrupa'dan gelecek olan genç çiftçiler olacağını, bu sayede Avrupa ve Türkiye'deki genç çiftçilerin tecrübe ve bilgi paylaşımı yapacaklarını dile getirdi. Gıda fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatlar hakkında değerlendirmeleri sorulan Bakan Yumaklı, hep konuşmaların içinde ‘Pandemiyle başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'yla devam eden’ denilen bir süreç olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, ülkemiz için ekstra bir durumun da deprem olduğuna dikkat çekti. Problemin çözülmesiyle alakalı, insanların normal hayatlarına devam etmesiyle alakalı çok yoğun bir çaba olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, ancak farklı bir yönden de maalesef davranış biçimlerimizi değiştirdiğini vurguladı. Konuyu örnek vererek açıklayan Bakan Yumaklı, “Depremin birinci günü ile üçüncü günü arasında karkas et fiyatlarında 30 TL'lik bir artış oldu, bunu hiçbir şeyle açıklayamazsınız. Bu durum, farklı şeylerde de yansımaya başladı” ifadelerini kullandı.

Tohumdan çatala kadarki süreç birçok kurumu ilgilendiriyor

Elbette ki sebeplerini bildikleri olduğunu ama genel olarak hakikaten fiyatlama davranışıyla alakalı 'fahiş fiyat' diye tanımlanan hususlarla çok karşılaşmaya başladıklarını söyleyen Bakan Yumaklı, tohumdan çatala kadarki olan sürecin birçok kurumu ilgilendirdiğini anlattı. “Bizim için önemli olan öncelikle ülkemizdeki 85 milyonun, artı turistlerin ve diğer geçici, uzun-kısa süreli kalanların gıda ihtiyaçlarını karşılamakla alakalı herhangi bir sorunun olmaması” diyen Bakan Yumaklı, bütün bunların dışında da bu yıl ilk 10 ay itibarıyla ihracatta 25 milyar doları aştıklarını söyledi. “30 milyar dolara gidecek ihracatı sürdürmek, hatta artırmak” ifadelerini kullanan Bakan Yumaklı, tüm bunları yaparken bir yandan da fahiş fiyat konusunda karşılaştıkları sorunlara işaret etti. Bakan Yumaklı, arz güvenliği açısından hiçbir sorun olmamasına rağmen bazı ürünlerin fiyatlarında yaşanan değişikliklere değindi.

Bütün zamanların rekoru kırıldı

Birdenbire fiyatlama davranışının aslında hiçbir gerekçesi olmaksızın çok ciddi artışlara yol açtığını gördüklerini kaydeden Bakan Yumaklı, bununla alakalı Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Mesela şu an zeytinyağı konusunun gündemde olduğunu açıklayan Bakan Yumaklı, zeytinyağıyla alakalı geçtiğimiz yıl 422 bin tonluk bir zeytinyağı üretimi olduğunu ifade etti. Bütün zamanların rekoru kırıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, Türkiye'nin ihtiyacının 160 ile 180 bin ton arası olduğunu söyledi. Bu yılın da zeytin hasadından elde edilecek olan zeytinyağı rakamı yaklaşık 180 bin ton olduğunu belirten Bakan Yumaklı, hiç elimizde olmasa bile bu yıl üretilenden elde edilen ürünün bizim ihtiyacımızı yüzde yüz karşılayacağını söyledi. Geçtiğimiz yıldan da elimizde stok olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, “Peki niye fiyat artıyor? En ufak bir fitilin ateşlenmesi, yanlış anlama, artık adına ne diyecekseniz deyin, birdenbire fiyatların inanılmaz bir şekilde artmasını sebep oldu. Zeytinyağı için bu sebep neydi” diye sordu.

Fahiş fiyatla mücadeleye devam edeceğiz

Aslında hiç dolaşımda olmayan 0,3 asit oranına sahip ürünün fiyatı açıklandı ve birdenbire sanki bu, ortalama ürünün bir taban fiyatıymış gibi algılandığını anlatan Bakan Yumaklı, patır patır fiyatların yukarı çıktığını vurguladı. “Sonra bizler açıkladık, arzla ilgili sorunun olmadığını, Zeytin Konseyi açıkladı, sonra o fiyat açıklayan kurum, yanlış anlaşıldığını açıkladı ama fiyatlar yükseldi” diyen Bakan Yumaklı, bundan sonra ne yapılacağını açıkladı. Ticaret Bakanlığıyla birlikte tespit edilen bütün sektörlerin üzerine gideceklerini duyuran Bakan Yumaklı, üreticiyi aynı zamanda sürdürülebilir üretimi devam ettirmesiyle ilgili korurken, tüketiciyi de kollamak zorunda olduklarını anlattı. Bunun bir bütün olduğuna dikkat çeken Bakan Yumaklı, birbirinden ayrılmaz iki parça olduğunu vurguladı. Dolayısıyla bütün ilgili kurumlarla bu tespitlerle ne yapılacağını konusunda ellerindeki verileri bir araya getirdiklerini anlatan Bakan Yumaklı, ondan sonra da onların yasal olarak karşılığı neyse onu uyguladıklarını dile getirdi. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da defalarca ifade ettiğini kaydeden Bakan Yumaklı, “Fahiş fiyat uygulamakla, manipülasyonla, spekülasyonla artık adına ne diyeceksek kesinlikle hiçbir zerre kadar müsamaha göstermeden mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)