Bakan Uraloğlu açıkladı! Sakarya'dan İsviçre'ye raylı sistem ihracatı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye Yüzyılı’na raylı sistem üreticileri arasında en üst sınıfta yer alarak başlamanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

EKONOMİ 11.02.2024, 15:52 Buse Önder
Bakan Uraloğlu açıkladı! Sakarya'dan İsviçre'ye raylı sistem ihracatı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin raylı sistem üreticileri arasında en üst sınıfta yer aldığını belirterek, Sakarya'da İsviçre Devlet Demiryolları için üretilen Yeni Nesil Akıllı Demiryolu Bakım Araçları Teslim Töreni'ne katıldı.

Konuşmasında, İstanbul Küçükçekmece'de AK Parti'nin seçim çalışmalarına yönelik düzenlenen saldırıya da tepki gösteren Uraloğlu, demokratik sürecin sabote edilmeye çalışıldığını ifade etti.

22 yılda 22,1 milyar dolar yatırım

Uraloğlu, son 22 yılda Türkiye'nin dört bir yanında birçok yatırım ve proje gerçekleştirildiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı liderliğinde 2002'den itibaren demiryolu gelişim hamleleri başlattıklarını ve demiryolu hatlarını limanlar, havaalanları ve lojistik merkezlere bağlayarak kombine taşımacılığa uygun bir anlayışla ele aldıklarını söyledi.

Demiryollarına son 22 yılda 22,1 milyar dolar yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının yanı sıra MARMARAY projesi ile Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu ulaşımını mümkün hale getirdiklerini ifade etti.

‘Demiryolu uzunluğu 14 bin 165 km çıktı’

Demiryolu hat uzunluğunu 2002'de 10 bin 948 km'den 14 bin 165 km'ye çıkardıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, hızlı tren hatları, Süper Hızlı Tren Hattı, Kuzey Marmara Hızlı Tren hattı gibi projelerle hızlı tren ağını genişlettiklerini ve 2053'e kadar 52 ilde hızlı tren hizmeti sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

‘Yerli ve milli ilkesi her zaman ön planda’

Kalkınma Yolu Projesi ile Güney Asya, Orta Doğu'yu Avrupa, Kafkasya ve Kuzey Afrika'ya bağlayacaklarını belirten Uraloğlu, bu projenin kuzey-güney yönünde bölgesel bir bağlantı sağlayacağını ve demiryolu geçişinin 2 bin 88 km olacağını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu ağını geliştirirken yerlilik ve millilik ilkesini ön planda tuttuklarını ifade ederek, TÜRASAŞ'ın Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürüldüğünü belirtti. Yerli ve milli demiryolu endüstrisi ile birlikte ulusal projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Uraloğlu, 2023 yılında Cumhuriyet'in 100. yılında ilk milli elektrikli tren setlerinin hizmete alındığını, yerli ve milli sürücüsüz metro aracının üretildiğini ve kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

7 milyon değerinde katma değer

Bakan Uraloğlu, Türk firması ÖZBİR'in Gaziray Milli Banliyö Projemizde önemli rol oynadığını ve İsviçre Devlet Demiryolları için üretecekleri yeni nesil Kataner Hattı monte ve demonte araçları ile 28 adet vinçli yol bakım aracı projeleriyle ülkeye 7 milyon euro değerinde katma değer sağlayacaklarını belirtti.

Almanya Devlet Demiryolları için hibrit yol bakım kabinleri üretimi ve İsviçre Müller Teknoloji firması için hibrit lokomotif kabini projelerine devam ettiklerini açıkladı.

Uraloğlu, açılış töreninin ardından fabrikayı gezerek, üretilen araçların imalat yerlerini inceledi.

Yorumlar (0)