Bakan Şimşek’ten kritik enflasyon mesajı: 10'lu rakamları görecek

Enflasyon rakamlarına ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Haziran ayından sonra enflasyon çok hızlı şekilde düşecek. Enflasyon yıl sonu 30'lu, bir sonraki yıl 10'lu rakamları görür” dedi.

EKONOMİ 22.05.2024, 13:37 22.05.2024, 15:26 Şeyda Gül
Bakan Şimşek’ten kritik enflasyon mesajı: 10'lu rakamları görecek

Ankara'da düzenlenen Finansal Okuryazarlık Platformu Lansmanı'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli değerlendirmelerde bulundu. Finansal okuryazarlığın temel eğitimin parçası olmak zorunda olduğunu belirten Bakan Şimşek, platformun herkese açık ve ücretsiz bir alan olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, “Finansal okuryazarlık eğitimiyle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında protokol ve müfredata konulması konusunu için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haziran ayından sonra enflasyon çok hızlı şekilde düşecek

Enflasyonu tek haneye düşürme programının başarılı bir şekilde çalıştığını vurgulayan Bakan Şimşek, enflasyonu tek haneye düşürdüklerinde sermaye piyasalarının daha güçlü olacağını ifade etti.  Enflasyonu tek haneye düşürme programının başarılı bir şekilde çalıştığını kaydeden Bakan Şimşek, aylık enflasyon oranları ile hedeflerinin örtüşmeye başladığını dile getirdi. Haziran ayından sonra enflasyon çok hızlı şekilde düşeceğinin mesajını veren Bakan Şimşek, “Çok hızlı bir şekilde bu sene sonunda 30’lu rakamı görür. Gelecek sene de 10’lu rakam, bir sonraki sene de tek haneye düştüğünü görürüz. Daha sonra da bunu tek haneye çekip orada tutmak. Biz buna fiyat istikrarı diyoruz” şeklinde konuştu.

7'den 70'e herkesin bu beceriyle donatılması zaruridir, gereklidir

 Toplumun tüm kesiminin "finansal okuryazar" olmasının önemine dikkati çeken Bakan Şimşek, finansal okuryazarlık, geleneksel okuryazarlık kadar, yani sayısal ve normal okuryazarlıktan sonra bence en önemli beceri olduğunu anlattı. “Bu çağda 7'den 70'e herkesin bu beceriyle donatılması zaruridir, gereklidir. Buradan vatandaşlarımıza tekrar seslenmek istiyorum. Kolaycı para kazanma yolları genelde tehlikelidir, risklidir” diyen Bakan Şimşek, birileri çok yüksek getiri vadediyorsa, mutlaka onun son derece riskli bir faaliyet olduğunu dile getirdi. “Tüyolar ve duyumlarla hareket etmeyelim, gelin Sermaye Piyasası Kurulumuzun Finansal Okuryazarlık Platformu'na uğrayın ve eğitim alın” diyen Bakan Şimşek, hiç olmazsa bir farkındalık oluşacağını ve bazı konseptleri daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını kaydetti.



“Kararları bilgiye ve analize göre değerlendirin”

Vatandaşların borsayı bir oyun alanı olarak görmesi konusuna değinen Şimşek, “Vatandaşımız borsada 'oynuyorum' diyor. Oysa borsa bir oyun alanı değil. Algı böyle olabilir, ancak borsa aslında yatırım yapılan bir platformdur. Bir hisse senedi aldığınızda, aslında o şirketin bir kısmını satın alıyorsunuz. Bir tahvil aldığınızda, bir şirketin gelecekteki nakit akışına dayalı bir yatırım kararı veriyorsunuz. Bu yüzden borsa bir oyun alanı değil. Kararlarımızı bilgiye ve analize dayalı değerlendirmelerle almamız gerekiyor. Finansal okuryazarlık toplumun tüm kesimleri için önemlidir. Borsada hesabınız olmasa da veya kripto piyasalarına girmeyecek olsanız bile verdiğiniz tüm kararlar alternatif maliyetler içerir. Bu nedenle tüm kararları bilgiye dayalı olarak verirsek anlam kazanır” diye konuştu.

“Çok ciddi bir artış var”

Şimşek, 8,6 milyon borsa yatırımcısının, 12 milyon da sermaye piyasalarında hesabı olan veya işlem yapan yatırımcının olduğunu açıklayarak, “Bunlar önemli rakamlar. Belki batıdaki kadar değilse de bunlar büyük rakamlar. Burada tabii ilginç hususlar var. Baktığımızda rakamlar itibariyle Borsadaki yatırımcı sayısı 2020 yılında 1,9 milyon kişiymiş. Şu anda 4 kattan fazla, yani çok ciddi bir artış var. Benzer şekilde mesela 4 büyük kripto platformuna bakarsanız burada tabii aynı kişinin birden fazla platformda hesabı olabilir, bunu da vurgulamam gerek. Bakın burada da 2020 yılında 1,7 milyon kişinin işleminde hesabı varken, şu anda 18,2 milyon kişi. Dediğim gibi burada birden fazla platformda aynı kişinin hesabı olabilir. Bunlar gerçek anlamda finansal okuryazarlığı gerektiren alanlar. Bu işler tüyoyla, duyumlarla, dedikoduyla yapılacak işler değil. Yatırım işi hangi ölçekte olursa olsun bilgiye, analize dayalı olmak zorunda. Önemli olan işe yarayacak ve değerlendirmeye baz oluşturacak bilgi ve analizi bir şekilde anlayabilmek ve bunu da yatırım kararlarına yansıtabilmek” açıklamalarına yer verdi.

“Ücretsiz ve herkese açık”

Şimşek, Finansal Okuryazarlık Platformu’nun diğer platformlardan eğitim amacı nedeniyle ayrıldığını belirterek, “Finansal okuryazarlık için Merkez Bankamızın da bir çabası var, Borsa İstanbul'un da bir çabası var. Yine özel sektörden birçok arkadaşımızın çabaları var. Bunların hepsini çok takdir ediyoruz. Ama Sermaye Piyasası Kurumumuzun çabalarının bir iki önemli farkı var. Birincisi çok kapsamlı. Zaten işin adresi de SPK. Öte yandan SPK sertifikalandırıyor. Dolayısıyla burada eğitim boyutu var. Eğitim ücretsiz ve herkese açık. Bunu hakkıyla yaparsanız; tabi bir sınavın da iyi bir şekilde sınavın entegre edilmesi lazım. Ben de baktım, orada sınav kısmı biraz zayıf kalmış. Çünkü sertifikalandıracağız. Bence bu çok önemli. Kapsamlı itibariyle, içerik itibariyle dolayısıyla erişim hususunda biraz özgün bir platform. Dolayısıyla mutlaka vatandaşlarımıza tavsiye edeyim” ifadelerine yer verdi.

MEB’e büyük iş düşüyor

Şimşek, vatandaşların her seviyede finansal okuryazar olması gerektiğini belirterek, bu konuda üniversitelere, eğitim kurumlarına ve Milli Eğitim Bakanlığı'na büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı. Finansal okuryazarlığın yalnızca finans sektörüyle ilgilenenlerin değil, herkesin üzerinde durması gereken bir konu olduğunu ifade eden Şimşek, finansal okuryazarlığın, geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli okuryazarlık olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)