Bakan Bolat duyurdu: Türk Devletleri'nden yerli otomobil TOGG'a yoğun talep

Katıldığı toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bunun Türkiye adına en belirgin örneklerinden birisi, yakın zamanda TOGG araçlarına teşkilat üyelerinden gelen yakın ilgi ve taleptir” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 23.01.2024, 13:53 Şeyda Gül
Bakan Bolat duyurdu: Türk Devletleri'nden yerli otomobil TOGG'a yoğun talep

Türk Devletleri Rekabet Konseyi 1. Toplantısı ve Seremonisi programına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) dayanışmasının üye ülkelerin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirtti. TDT’ye üye ülkelerin 2022 yılında kendi aralarındaki ihracat toplamının yaklaşık 33 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Bakan Bolat, 2023 yılında bu rakamın 42 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. Söz konusu ihracat rakamı dünyaya toplam ihracatlarının yüzde 6'sına tekamül ettiğini anlatan Bakan Bolat, “Bu rakamı hedefimiz olan yüzde 10'a ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Ekonomik iş birliğimizin daha da güçlendirilmesi için sağlam bir zemin teşkil etmektedir

Türk dünyasının dayanışmasının öneminden bahseden Bakan Bolat, birliğimizin gücümüz olduğunu ve Türk dünyasının dayanışmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Bakan Bolat, “TDT olarak 173 milyona yaklaşan genç nüfusumuz, toplam 1,5 trilyon dolar seviyesine istikrarlı bir şekilde ilerleyen gayrisafi milli hasılamız, zengin doğal kaynaklarımız ve ticaret yollarındaki konumumuz, ticari ve ekonomik iş birliğimizin daha da güçlendirilmesi için sağlam bir zemin teşkil etmektedir” diye konuştu.

Türk yatırım fonu çeşitli sektörlerde kalkınma projelerini destekleyecek

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde yapılan organizasyonlarda alınan kararlardan da söz eden Bakan Bolat, 8. Devlet Başkanları Zirvesi'nde "Türk Yatırım Fonu" oluşturulduğunu anlattı. Üyelerin eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı ilkesine dayanarak kurulan Türk Yatırım Fonu ile KOBİ'Ierin desteklenmesi, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla eş finansman yapılması, üretim kapasitesinin genişletilmesi, dijital altyapının güçlendirilmesi, çeşitli sektörlerde kalkınma projelerinin desteklenmesinin hedeflendiğini kaydeden Bakan Bolat, “Böylece, en nihayetinde blok içi ticaret hacmini artırarak teşkilat üyesi ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkı sunulması amaçlanmaktadır” dedi.

Türk Devletleri’nden yerli otomobil TOGG'a yoğun talep

Teşkilat üyelerinin, dayanışma ruhuna uygun bir şekilde birbirlerinin yerli üretimlerini destekledikleri ifade eden Bakan Bolat, bunun Türkiye adına en belirgin örneklerinden birisinin yakın zamanda TOGG araçlarına teşkilat üyelerinden gelen yakın ilgi ve talep olduğunu dile getirdi. Ayrıca teşkilat tarafından, Türk devletlerinin ekonomik ilişkilerini derinleştirmek adına özel ekonomi bölgelerinin kurulması hedeflendiğinin altını çizen Bakan Bolat, “Bu ekonomik bölgelerden ilki, Turan Özel Ekonomik Bölgesi'dir. Bölge, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini artırarak ekonomik kalkınmamıza katkı sunacaktır” şeklinde konuştu.

Rekabet konseyi ekonomik işbirliğimizi daha ileriye taşıyacak

Türkiye Cumhuriyeti Rekabet Kurumu ev sahipliğinde TDT koordinasyonuyla üye ülkelerin imza atmasıyla Rekabet Konseyi’nin kurulduğunu vurgulayan Bakan Bolat, bu girişimin Rekabet Kurumumuz öncülüğünde ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği koordinasyonunda başlatıldığını söyledi. Konsey üyeleri arasında bir taraftan ortak tarih, dil ve kültür mirasına yaslanan bağların güçlendirilmesi için çalışıldığını kaydeden Bakan Bolat, “Diğer yandan da günümüz rekabet hukuku sorunlarının anlaşılması ve çözümlenmesi adına ortak çalışmalar, ziyaretler ve eğitim faaliyetleri yapılması, projeler geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması sağlanacak. Böylece karşılıklı güven tesis edilmiş olacaktır. Kuşkusuz bu durum en nihayetinde günümüz dünyasında hakim ekonomik paradigmaya hizmet etmiş olacaktır” dedi.

Ticaret Bakanlığı olarak tüm bu gelişmeleri destekliyoruz

Bu anlamda Rekabet Kurumumuz, özellikle gelişmekte olan ülkelerde rekabet kültürünün yayılması ve kurumsallaşmanın tesisini sağlama noktasında gayret göstermekte olduğunu anlatan Bakan Bolat, “Biz de Ticaret Bakanlığı olarak tüm bu gelişmeleri destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)