Ankara, Türkiye’nin en büyük teknoloji üssüne ev sahipliği yapacak

Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara'da Türkiye'nin en büyük teknoloji üssünü kurma çalışmalarına başladı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Başkentimizin sahip olduğu bu potansiyeli yüksek katma değere dönüştürmek amacıyla Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kurmak için yola koyulduk” dedi.

EKONOMİ 12.04.2024, 10:40 12.04.2024, 17:42 Melina Ay
Ankara, Türkiye’nin en büyük teknoloji üssüne ev sahipliği yapacak

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye'nin en büyük teknoloji üssünü Ankara'da kurmak için adımlarını atmaya başladı. 1,2 milyon metrekarelik bir alanda inşa edilecek bu teknoloji üssü, Türkiye'nin ihracat katma değerini artırmayı ve sanayi ile teknoloji tabanlı girişimciliği bir araya getirmeyi hedefliyor. Proje, ASO Teknopark A.Ş. tarafından yürütülmekte olup, Ankara'nın hızla gelişen Eskişehir Yolu üzerinde konumlanacak. ASO 2. OSB, Anadolu OSB ve Başkent OSB'nin yakınında yer alacak olan bu teknoloji üssü, sanayi ile üniversite ve teknolojiyi bir araya getirerek Ar-Ge ve üretime yönelik imkanları sunacak. Ürünlerin ticarileşme süreçleri ise bu teknoloji üssünde daha hızlı gerçekleşecek.

“Başkentin potansiyeli katma değere dönüşecek”

Ankara’nın bölgesel sanayi sıralamasında yüksek ve orta-yüksek teknolojide en çok yatırım yapılan bölge olduğuna dikkat çeken ASO Başkanı Seyit Ardıç, kentin 13 organize sanayi bölgesi, 150 Ar-Ge, 36 Tasarım Merkezi, 13 teknoloji geliştirme bölgesine sahiplik ederek Türkiye’nin birçok iline göre daha avantajı konumda olduğunu söyledi. Bunun sürekliliğinin korunması gerektiğini anlatan Ardıç, “Bu avantajın üretime daha iyi yansıtılabilmesi için bilim ve teknoloji ile sanayi arasındaki ekosistemin çok iyi oluşturulması gerekiyor. Biz Ankara Sanayi Odası olarak, Başkentimizin sahip olduğu bu potansiyeli yüksek katma değere dönüştürmek amacıyla Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kurmak için yola koyulduk” dedi.

“İhracat potansiyeli yüksek girişimlere yer verilecek”

Türkiye’nin 11 bin 200 dolar olan çalışan başına ihracatının Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde 15 bin 300 dolara çıktığını ifade eden Ardıç, “Bu rakamlar bize teknoloji geliştirme bölgelerinin sanayiyle, yani üretimle iç içe olmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile üniversite iş birliğinin güçleneceği, start-up’ların sanayi işletmeleriyle daha yakın ilişki içinde olacağı bir ekosistem oluşturacak. Piyasa odaklı, ihracat potansiyeli yüksek girişimlere yer verilecek. Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile teknoloji tabanlı girişimciliği bir araya getirecek. Ar-Ge, inovasyon süreçleri direkt olarak üretime yönelik yapılacak. Organize Sanayi Bölgeleri ile en üst noktada iş birliği sağlanacak ve ürünlerin ticarileşme süreci hızlanacak. Böylece çalışan başına teknoloji ihracatımızın 15 bin dolar seviyelerinden 30 bin dolarlara ulaşması için zemin oluşturulacak” diye konuştu.

“En eğitimli göçü alıyor”

Ankara’nın, ekonomik cazibesinin her geçen gün artırdığını söyleyen Ardıç, doğal afet riskinin de düşük olması nedeniyle Başkent’in yoğun göç aldığını da vurguladı. Ardıç konuşmasının devamında, “Son 10 yılda Ankara nüfusu yaklaşık 1 milyon arttı. Bunun yaklaşık 500 bini göçle gerçekleşti ve yapılan araştırmalara göre Ankara’ya göç edenlerin yüzde 35’ini üniversite mezunları oluşturuyor. Yani Ankara’mız en eğitimli göçü alan illerin başında geliyor. Nitelikli insan kaynağımız katlanarak büyüyor. ASO Ankara Teknoloji Üssü’nün oluşturacağı ekosistem, binlerce mühendis ve bilim insanının istihdamına da imkan oluşturacak” açıklamalarına yer verdi.

TÜBİTAK da destekliyor

Ankara Teknoloji Üssü projesi kapsamında ASO Teknopark A.Ş. yönetimi yeniden yapılandırıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, yapılan Genel Kurul'da ASO Teknopark A.Ş. Başkanlığına tekrar seçildi. Yönetim Kurulu Üyesi sayısı 7'den 9'a yükseltildi. ASO Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu'nda, Ankara Sanayi Odası'nın yanı sıra ASO 1. OSB, ASO 2. OSB, ODTÜ Teknokent ve TOBB ETÜ'den önemli isimler bulunuyor. Ardıç, bu kadronun insan ve teknolojiye yatırım yapmak için güçlü bir platform oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayesinde yürütülen Ankara Teknoloji Üssü çalışmalarının TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini ifade etti.

“Gerekli dönüşümü sağlayacak”

Türkiye’nin dünyada yer alan en büyük 10 ekonomisi arasına girmeye çalıştığını söyleyen Ardıç, şu açıklamalara yer verdi:

“Ankara Sanayi Odası olarak, 'Başkentin sanayiinden, sanayi ve teknolojinin başkentine' vizyonu doğrultusunda ülkemizin bu hedefine ulaşması için kararlılıkla çalışıyoruz. ASO Ankara Teknoloji Üssü, ülkemizin yüksek katma değerli bir ekonomiye geçişini hızlandırmak için gerekli dönüşümü sağlayacak.”

Yorumlar (0)