Afet sigortası zorunlu mu olacak? Bakan Şimşek’ten flaş açıklama

Bu yıl içerisinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşündüklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak” dedi.

EKONOMİ 07.03.2024, 21:45 Şeyda Gül
Afet sigortası zorunlu mu olacak? Bakan Şimşek’ten flaş açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Ödül Töreni'ne katıldı. Anlamlı bir yarışma düzenlendiğini belirterek katılımcıları tebrik eden Bakan Şimşek, depreme dayanaklı binaların tasarımlarının oluşturulmasının önemine işaret etti. Türkiye’nin büyük bir oranda deprem ülkesi olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, “Depremle yaşamak dışında bir seçeneğimiz yok. Onun için de mutlaka dirençli yapıları inşa etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı yaklaşık 11,7 milyon

Zorunlu deprem sigortasının 1999'daki depremin ardından hayata geçirildiğini hatırlatan Bakan Şimşek, Türkiye'nin deprem ülkesi olması nedeniyle sigortaların yapılması gerektiğini dile getirdi. DASK bünyesindeki deprem teminat havuzuna finansal güvence sağlandığını belirten Bakan Şimşek, 2023 itibarıyla zorunlu deprem sigortası poliçe sayısının yaklaşık 11,7 milyon olduğunu ifade etti.  Teminat tutarının ise yaklaşık 3,7 trilyon liraya ulaşmış durumda olduğunun bilgisini veren Bakan Şimşek, “Adı da zorunlu sigorta ama sigortalık durumu hala düşük. Bu zorunlu sigorta önemli bir temel taşı, bunun üzerine ilave adımlar atmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye bir deprem bölgesi, bu bir gerçek

Türkiye'nin geçen sene depreme 1,1 trilyon liranın üzerinde kaynak harcadığını bildiren Bakan Şimşek, bu deprem sigortasının bir nebze de olsa bu yaraların sarılmasında faydalı olduğunu belirtti. Bölgedeki yaklaşık 500 bin hasar başvurusuna yaklaşık 35 milyar lira ödeme yapıldığını vurgulayan Bakan Şimşek, dolayısıyla zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşmasını önemsediklerini ve sadece depremle sınırlı olmasın istediklerini kaydetti. “2024 için bir reform programımız var. Bu reformun birleşenlerden bir tanesi de mevcut sigortanın kapsamını genişletmek. Şu an itibarıyla zorunlu deprem sigortası, bazı ülkeler açısından da örnek oluşturdu” diyen Bakan Şimşek, geçtiğimiz dönemde Azerbaycan, Arnavutluk gibi ülkelerin yetkililerinin gelerek bu sistemi öğrenmek ve tecrübelerimizi paylaşmak istediğini aktardı. Bakan Şimşek, “Hakikaten örnek bir uygulama görüyoruz. Türkiye bir deprem bölgesi, bu bir gerçek” dedi.

Zorunlu afet sigortası geliyor

İklim değişikliğinin de başka gerçek olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, zorunlu afet sigortasının ilim değişikliğine ve yol açacağı afetlere karşı dirençli şehirlerin kaçınılmaz bir öneme sahip olduğunu belirtti. “İklim krizi bir realiteyse bizim ona bir hazırlık yapmamız lazım. Yeşil dönüşüm de hazırlığın bir parçası” ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, bu yıl içerisinde 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşündüklerini duyurdu. Deprem sigortasının kapsamının çok dar olduğunu anlatan Bakan Şimşek, sadece binaları kapsadığının dile getirdi. Afet sigortasının ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacağını söyleyen Bakan Şimşek, 2000 yılında iyi bir reform yapıldığını ve zorunlu deprem sigortası getirildiğini anımsattı. Şimdi biz bir adım daha öteye geçip iklim değişikliğini de dikkate almamız lazım. Doğal afetlerin sıklığını artırma riskine karşı tedbir olarak, şimdi 'zorunlu afet sigortası yapacağız' diyoruz” diyen Bakan Şimşek, 12. Kalkınma Planında bu düzenlemenin de yer aldığını belirtti. Bakan Şimşek, “Ev eşyası dahil diğer bütün boyutlarıyla riskleri kapsamış olacak. Böylece ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)