16 milyon emekli merakla bekliyor! Zamlı ikramiyeler ne zaman ödenecek?

16 milyon emeklinin bayram ikramiyesi yüzde 50 artışla 3 bin TL’ye yükseltildi. Düzenleme TBMM’den geçti. Peki, ikramiyeler ne zaman ödenecek? İşte detaylar...

EKONOMİ 03.03.2024, 15:35 Buse Önder
16 milyon emekli merakla bekliyor! Zamlı ikramiyeler ne zaman ödenecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen 8. Yargı Paketi, içerisinde Bayram ikramiyesinin artırılmasına yönelik düzenlemeyi de barındırıyor. Konuyla ilgili olarak Meclis sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylaması ve Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, yaptığı açıklamada, ödemelerle ilgili detayları paylaştı.

Mart ayının sonuna kadar alınacak

Yılmaz, Mart ayının sonuna kadar emekli maaşı ile ilgili başvuru yaparak emekli maaşı alan herkesin, ikramiyelerini alabileceğini belirtti. Geçmiş dönemde emekli olanların da bu avantajdan faydalanacağını ifade eden Yılmaz, Meclis sürecinin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ödemelerin hesaplara yatırılacağını bildirdi.

Meclis'in tatile girmesi ve 10 Nisan'da Ramazan Bayramı'nın olması nedeniyle önceki ikramiyelerin ödeme tarihlerinin genellikle bayramdan bir hafta önce olduğunu belirten Yılmaz, bu durumun bu kez de geçerli olabileceğine dikkat çekti. Yasal düzenleme gereği, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda her birinde 3 bin TL olmak üzere toplamda 6 bin TL ikramiye ödeneceği ifade edildi.

Kira beyannamesinde süreç başladı

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde 4.5 milyon kiralık mesken ve iş yerine yönelik bir inceleme sürecinin başladığı bilgisini veren Yılmaz, TÜİK üzerinden istatistiki veriler ve nüfus idaresi kontrolleri ile geçmiş dönemde beyan verilip verilmediğine dair Maliye Bakanlığı tarafından detaylı incelemeler yapıldığını belirtti.

Kira gelirlerine ilişkin beyanname sürecine de değinen Yılmaz, her yıl yasa koyucu tarafından belirlenen istisna tutarının bu yıl yıllık 12 aylık kira gelirinde meskenlerde 21 bin TL, iş yerlerinde ise 150 bin TL olduğunu açıkladı. Bu tutarın üzerinde kira geliri olanların beyanname verme zorunluluğu bulunduğunu ifade etti.

Süre ne zaman sona eriyor?

Öte yandan, kira beyannamesi verme sürecinin 1 Mart ile 1 Nisan arasında gerçekleşeceği ve bu tarihler arasında iki eşit taksitte ödeme imkanı sunulduğu bilgisi paylaşıldı.

Yasa koyucunun getirdiği kolaylıkla internet üzerinden hazır beyan sistemi aracılığıyla beyanname verilebileceği ifade edildi. Vergi dairesinde de bu işlemin gerçekleştirilebileceği belirtilirken, ilgili memur arkadaşların da destek sağlayabileceği vurgulandı.

Yorumlar (0)