Sınav süreçlerinde çığır açacak adım: ÖSYM, yapay zekayla buluşuyor!

ÖSYM Başkanı Ersoy, bu yıl düzenlenecek sınavlarla ilgili yaptığı açıklamada, "Yapay zekanın gücünü kullanarak sorular üretecek ve değerlendirmeler yapacağız." diyerek, sınav süreçlerinde önemli bir adım atmaya hazırlandıklarını ifade etti.

EĞİTİM 13.02.2024, 10:22 Buse Önder
Sınav süreçlerinde çığır açacak adım: ÖSYM, yapay zekayla buluşuyor!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, ÖSYM'nin soru üretimi ve değerlendirmesinde yapay zeka kullanımına başlayacaklarını duyurdu. Bu yıl yapılacak sınav uygulamaları ve yeni projelerin ele alındığı Genel İstişare ve Eğitim Toplantısı'nda Ersoy, mevcut sınavlara ve geliştirme aşamasındaki projelere ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Amaç adaylara en uygun koşulları sağlamak

Ersoy, adayların temel oluşturduğu çalışmaların, en etkili ölçme, yerleştirme ve adaylara en uygun koşulları oluşturma amacıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, merkezde görevli personel ve koordinatörlüklerde çalışanlarla bir araya gelerek, merkezde yürütülen faaliyetleri ve yeni projeleri detaylı bir şekilde paylaştıklarını ifade eden Ersoy, sınavlardaki uygulamalarda saha durumunu en iyi bilen koordinatörlerden alınan bildirimler ve raporlar sayesinde ihtiyaçları daha doğru ve etkili bir şekilde belirlediklerini aktardı.

‘Soru üreteceğiz, değerlendirme yapacağız’

Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, kurumun uygulamalarında yapay zekayı aktif bir şekilde kullanma hedeflerini açıkladı.

Ersoy, yapay zeka uzmanlarından en verimli şekilde faydalanmayı amaçladıklarını belirterek, "Bu alanda çalışmalarımızı başlattık. Atacağımız bu adım, tüm kurumların sınav süreçlerinde çok daha etkili koordinasyon kurmasını sağlayacak. Yapay zeka ile soru üreteceğiz, değerlendirmeler yapacağız ve bu alanda çok önemli bir başlangıç olacak. Sınavları çok daha verimli ortamlarda gerçekleştirmemize büyük katkı sağlayacak. Yapay zekadan faydalanırken insan faktörünü de göz ardı etmeyeceğiz, makine ile insan dengesini koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Dijital tabanlı sınavların sayısı artacak

Bayram Ali Ersoy, yaptığı açıklamada, yabancı dil sınavlarına ek olarak STS Eczacılık ve 2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nı dijital ortamda gerçekleştirdiklerini belirterek, "Gelecekte dijital ortamda gerçekleştireceğimiz yeni sınavlar da planlamaktayız. Kağıt tabanlı sınavlardan dijital tabanlı uygulamalara geçiş noktasında çalışmalarımız devam edecek. Dijital uygulamalar, hem tasarruf sağlayacak hem de adaylara sınav sonuçlarını çok daha hızlı bir şekilde kullanma imkanı sunacaktır" dedi.

Tüm sınav merkezlerinde uygulanacak

Bayram Ali Ersoy, deprem bölgesinde düzenlenecek sınav uygulamalarına ilişkin bilgiler verdi.

Ersoy, geçen yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu illerdeki adaylara, talep etmeleri durumunda tercih ettikleri herhangi bir ilde sınava girebilme imkanı tanıdıklarını hatırlatarak, farklı illerde sınava katılmak isteyen adayların tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını ifade etti.

ÖSYM Başkanı, "2024 yılında tüm sınav merkezlerimizde uygulama yapma kararı aldık. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan adaylarımızın sorun yaşamaması için hassas bir çalışma yürütüyoruz. Yıkılan, hasar gören ve yeniden inşa edilen okulların durumuna göre verilerimizi güncelledik" bilgisini paylaştı.

TR-YÖS, yaklaşık 50 ülkede gerçekleştirilecek

Bayram Ali Ersoy, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) hakkında açıklamalarda bulundu. Ersoy, geçen yıl 13 yıl aradan sonra iki kez gerçekleştirdikleri TR-YÖS'ün ardından bu alanda standartlaşmayı sağladıklarını belirtti.

2024 TR-YÖS/1 uygulamasının 18 Mayıs'ta yaklaşık 50 ülkede 80'e yakın merkezde gerçekleştirileceğini ifade eden Ersoy, her yıl 70-80 bin arasında uluslararası öğrencinin Türkiye'ye kaydını gerçekleştirdiğini söyledi. Bu sayıyı artırarak üniversitelerin uluslararası öğrenci kabulünü desteklemeyi hedeflediklerini belirten Ersoy, TR-YÖS'ün sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda da geçerliliğe sahip olmasını amaçladıklarını ifade etti.

Ersoy, TR-YÖS'ün ülkenin tanıtımında önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı liderliğindeki uluslararasılaşma vizyonuna katkıda bulunmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Uygulanacak sınavlar ele alındı

Toplantının ikinci bölümünde, koordinatörler ve birimlerle gerçekleştirilen toplantılarda uygulanacak sınavlar ve illerdeki durum detaylı bir şekilde ele alındı. Oturumda ayrıca, önceki sınavlara dayanarak oluşturulan gündem maddeleri detaylı bir şekilde değerlendirildi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy'un liderliğindeki toplantıya, danışma kurulu üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, başkan yardımcıları, daire başkanları, Türkiye genelinde görev yapan koordinatörler, yurt dışı koordinatörleri ve kurum çalışanları katılım sağladı.

Yorumlar (0)