KYK borçları nasıl silinecek? KYK borçları nasıl hesaplanacak?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren KYK borcu düzenlemesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçmesinin ardından söz konusu borçlar cezasız ve faizsiz bir şekilde kapatılabilecek. Peki, yeni düzenleme neleri kapsıyor? KYK borçları nasıl silinecek? İşte detaylar…

EĞİTİM 15.10.2022, 14:13 16.10.2022, 16:22
KYK borçları nasıl silinecek? KYK borçları nasıl hesaplanacak?

Toplam 1 milyon 418 bin genci ilgilendiren KYK borcu düzenlemesine ilişkin gelişmeler merakla takip ediliyor. Milyonlarca gence nefes aldıracak düzenlemeye ilişkin detaylar da netlik kazandı. Bu kapsamda, faizlerden dolayı anaparası 3-4 katına çıkan KYK borçları, cezasız ve faizsiz olarak kapatılabilecek. Bu uygulama ile birlikte artık öğrenim kredisinden faydalananlar, aldıkları ücret kadar geri ödeme yapacak. 

KYK düzenlemesi neleri kapsıyor?

Yeni KYK borcu düzenlemesi ile öğrenim kurumundan mezun olan veya herhangi bir sebeple öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonra başlamak üzere, kredi kullandığı kadar sürede, aylık ödemeler halinde borcunu kapatabilecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen yeni düzenlemeyle bundan sonra öğrenim kredisinden faydalananlar, artık aldıkları ücret kadar geri ödeme yapacak.

Ne kadar KYK borcu silinecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, yeni düzenlemeyle silinecek tutar halen kredi almaya devam edenlerle yaklaşık 9.6 milyar, geri ödemesi devam eden vatandaşlarla yaklaşık 17.4 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar lirayı buluyor. Şu an 1 milyon 392 bin 629 gencin öğrenim kredisi, 25 bin 886 vatandaşın da katkı kredisi borcu bulunuyor. 

KYK ödemeleri ne zaman başlayacak?

Mezun olan veya bir sebeple öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 sene sonra başlamak üzere, kredi kullandığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borçlarını kapatabilecek. Borç sahibi kişiler eğer borçlarını erteleme talebinde bulunurlarsa, borçlunun Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışmadığını teyit etmesi gerekecek. Bu durumda ilk sene herhangi bir ek ödeme olmadan, sonraki senelerde ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu tekrar hesaplanacak. Ancak söz konusu senede TÜFE'nin yüzde 10'dan az olması halinde bu oran baz alınacak. Erteleme işlemi en fazla 3 kez yapılabilecek. Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi durumunda, borçlunun talebi üzerine herhangi bir ek ödeme yapılmaksızın askerlik dönemi bitene kadar kredi borcu ertelenecek.

KYK ödemeleri nasıl hesaplanacak?

Kredi kullanmakta olan ya da kredi borcunun ödeme dönemi henüz başlamayanlar için, öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara endeks hesaplanmayacak. Geri ödemesi devam eden ya da borçları vergi dairesine takip için bildirilmiş olan vatandaşlara, öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara ilave edilmiş endeks tutarları terkin edilecek. Düzenlemenin hayata geçirildiği tarihten önce ödenen ücretler iade edilmeyecek. Vergi dairesine takip için bildirildiği halde henüz tahsil edilmemiş kredi taksitleri içerisindeki endeks tutarları terkin edildikten sonra bakiye taksitler vadesinde ödenmediği takdirde takip edilecek.

Yorumlar (0)