UAD’den “Refah’taki saldırıların derhal durdurulması” kararı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başlattığı davada, Gazze'nin Refah kentindeki İsrail saldırılarının durdurulması yönündeki acil ihtiyati tedbir talebine ilişkin önemli bir karar aldı. Uluslararası Adalet Divanı “Refah'taki saldırılar derhal durdurulmalı” dedi.

DÜNYA 24.05.2024, 20:05 Buse Önder
UAD’den “Refah’taki saldırıların derhal durdurulması” kararı

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme kararında, Refah'taki insani durumun son kararın verildiği mart ayından bu yana daha da kötüleştiği tespit edildi.

UAD Başkanı Nevaf Selam, mahkemenin, İsrail'in Gazze'deki tahliye çabalarının yeterli olmadığı konusunda ikna olmadığını belirtti. Selam, karar açıklamasında, "İsrail'in Refah'taki askeri saldırılarını ve Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin tamamının veya bir kısmının fiziksel olarak yok olmasına neden olabilecek diğer eylemlerini derhal durdurması gerektiğini" vurguladı.

‘Yardım malzemelerinin geçişi açılmalı’ kararı

Mahkeme ayrıca, İsrail'e Gazze'deki soykırım iddialarını araştıracak olan Birleşmiş Milletler yetkililerine bölgeye erişim imkanı vermesi emrini de içeren kararını açıkladı. Selam, İsrail'in BM'nin yetkili organları tarafından soykırım iddialarını araştırmak üzere yetkilendirilen herhangi bir soruşturma komisyonuna engelsiz erişim sağlamak için etkili tedbirler alması gerektiğini ifade etti.

UAD, İsrail'e mahkemenin verdiği kararların uygulanmasına ilişkin ilerlemeleri içeren bir rapor sunma yükümlülüğü getirdi. Ayrıca, İsrail'e Refah sınır kapısını insani yardım malzemelerinin geçişi için derhal açma emri de verdi.

Filistin Ulusal Yönetimi sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, mahkeme kararının Gazze'deki savaşın sona ermesi konusundaki uluslararası mutabakatı temsil ettiğini belirterek, kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Ne olmuştu?

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının soykırım niteliği taşıdığı ve 1948 Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiği iddiasıyla UAD'da dava açmıştı.

Yorumlar (0)