Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni açıklama

Biden yönetimi, İsveç'in NATO'ya katılımına dair teklifin TBMM Dış İlişkiler Komisyondan geçmesini büyük bir memnuniyetle karşıladığını ve Başkan Joe Biden'ın ülkemize F-16 savaş uçağı satışına olan açık desteğinin devam ettiğini bildirdi.

DÜNYA 26.12.2023, 22:58
Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni açıklama

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanlığı, ülkemizin İsveç'in NATO'ya katılımına dair attığı son adımı büyük bir memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Bahse konu açıklamada, "Başkan Joe Biden, uzun süredir Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosunun modernizasyonu için verdiği açık desteği devam ettirmektedir ki bu durum NATO'nun operasyon kabiliyetlerini daha da geliştirecektir." denildi.

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Dış İlişkiler Komisyonunda İsveç'in NATO'ya katılımına dair teklifin kabul görmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara'ya F-16 savaş uçağı satışına dair ABD Kongresine resmi bildirim yapılıncaya değin bu tarz dış silah satım süreçlerine dair açıklama veyahut yorumda bulunmayacaklarını da kaydetti.



Ne olmuştu?


NATO'ya (Kuzey Atlantik Antlaşması) İsveç Krallığı'nın Üyeliğine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Dışişleri Komisyonunda kabul görmüştü. 

Meclis Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay'ın başkanlığında bir araya gelmişti. 

Bahse konu toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya katılım sürecine dair Meclis Dışişleri Komisyonunu bilgilendirmiş, vekiller de kanun teklifi üzerinde görüşlerini ifade etmişti.

Görüşmelerin bitmesinin akabinde NATO'ya İsveç Krallığı'nın Üyeliğine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonunda kabul görmüştü. 

Teklife CHP, MHP ve AK Parti 'evet' oyu verirken, İYİ Parti 'hayır' oyu vermişti. DEM Parti ise oylamaya iştirak etmemişti.

Komisyondan geçen teklifin, TBMM Genel Kuruluna 16 Ocak 2024'te gelmesi öngörülüyor. 

Yorumlar (0)