Türkiye kararlı durdu: Terör örgütü YPG sözde seçimi ertelendi!

PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde 11 Haziran'da düzenlemeyi planladığı yerel seçim, Ağustos ayına ertelendi.

DÜNYA 06.06.2024, 13:23 Buse Önder
Türkiye kararlı durdu: Terör örgütü YPG sözde seçimi ertelendi!

Ülkemizin kararlı tavrı sonucunda, PKK’nın Suriye kanadı PYD/YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde planladığı 11 Haziran’daki yerel seçim ertelendi. PYD/YPG tarafından yapılan açıklamada, seçim sürecine katılan partiler ve siyasi koalisyonların ÖY/YSK’ya başvurarak seçimlerin Ağustos 2024’e ertelenmesini talep ettikleri belirtildi.

Türkiye, başta 30 Mayıs’ta planlanan yerel seçim kararı olmak üzere bölgedeki PKK yönetimine karşı sert bir tutum sergiledi. Bu adımlar, Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın kurmaya çalıştığı devlet yapılanmasını engellemeyi amaçladı.

Ayrıca, 2015 yılında kabul edilen BMGK’nın 2254 sayılı kararına aykırı olarak planlanan yerel seçim adımı da PYD/YPG tarafından ertelemek zorunda kalındı. Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin’in Şehba bölgelerinde yapılması planlanan seçim, uluslararası baskılar nedeniyle 11 Haziran 2024 tarihine ertelendi.

Bir kez daha ertelendi

Türkiye’nin diplomatik çabaları ve sınır güvenliği kaygıları çerçevesinde, bölgedeki istikrarın korunması için gerekli adımlar atıldı. Türkiye’nin kararlı tutumu sonucunda, sözde yerel seçim bir kez daha ertelendi ve 11 Haziran’da yapılması öngörülen seçim iptal edildi.

Türkiye’nin bu kararlı duruşu, bölgedeki aşiret, kabile ve topluluklar tarafından da PYD/YPG’nin seçim kararına yönelik protestolarla desteklendi.

Türkiye’nin kararlı duruşu sonuç verdi

Sözde yerel seçime ilişkin ilk boykot açıklamaları Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) tarafından yapıldı. Diğer siyasi yapılar da bu karara destek verdi.

Türkiye’nin karşı çıkmasıyla birlikte bölgede oluşturulan güç birliği, uluslararası arenada da yankı uyandırdı. ABD, sözde yerel seçim için adil, serbest ve şeffaf bir ortamın sağlanmadığı gerekçesiyle bu sürece destek vermediğini açıkladı.

ABD’nin desteğini göremeyen PYD/YPG içinde ise kararın ertelenmesine yönelik tartışmalar başladı. PYD/YPG tarafından yapılacak sözde yerel seçim Ağustos 2024’e ertelendi.

Yorumlar (0)