Trump duruşmaya katıldı: Suçlu bulunursa başkan seçilebilir mi?

Donald Trump, müstehcen film yıldızı Stormy Daniels'a "sus payı" verdiği iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasına çıktı. Peki davayı "siyasi zulüm" olarak niteleyen Trump'ın katıldığı duruşmanın ilk günü nasıl geçti? Suçlu bulunması halinde Trump başkan olabilir mi? İşte detaylar...

DÜNYA 16.04.2024, 10:24 16.04.2024, 17:39 Hakan Öksüz
Trump duruşmaya katıldı: Suçlu bulunursa başkan seçilebilir mi?

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın başı "sus payı" davası ile dertte. Cumhuriyetçi lider, davada ilk defa hakim karşısına çıktı. Müstehcen film oyuncusu Stormy Daniels ile ilişkiye girdiği iddia edilen Trump'ın, 2026'daki başkanlık seçimlerinden önce kadına "sus payı" verdiği öne sürülüyor.

Trump: "Bu bir siyasi zulüm"

Manhattan Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmadan önce davaya ilişkin konuşan Trump, "Bu siyasi zulümden başka bir şey değil. Suçsuzum, bunu biliyorum. Suçsuzluğumun farkında olduğum için mahkemeye çıkmaktan onur duyuyorum. Bu dava, tamamen siyasi amaçlarla açıldı. ABD'de daha önce buna benzer bir şey olmadı. Mahkemeye asla çıkarılmamalıydım, bu ABD'ye hakarettir." dedi.

Trump tarafının "hakim değişsin" talebine ret

Peki Trump'ın New York'taki duruşmasında neler yaşandı? Hakim Juan Merchan'ın kızının çalıştığı siyasi danışmanlık firmasının, Demokratlara hizmet verdiğini kaydeden Trump ile avukatları, 'çıkar çatışması' nedeniyle hakimin değişmesini istedi. Bu talep geri çevrildi. Trump'ın oğlu Barron'un lise mezuniyetinden dolayı 17 Mayıs'ta görülecek duruşmanın tarihinin değiştirilebileceği kaydedildi.

Trump'ın sosyal medya paylaşımları, duruşmada gündeme geldi

Trump'ın sahibi olduğu "Truth Social" isimli sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımları örnek gösteren Savcı Joshua Steinglass, "Konuşma yasağı ihlali bir kez daha ihlal edildi." dedi. Savcı Chris Conroy, söz konusu konuşma yasağının delindiği her örnek için Trump'a bin dolar ceza verilmesini istedi. Mahkeme, bu talebin 23 Nisan'daki duruşmada değerlendirileceğini bildirdi.

Jüri üyeleri seçilecek, yargılama başlayacak

ABD'nin gündemindeki duruşmanın son evresi, jüri heyetinin seçimi konusuyla devam etti. Manhattan'da ikamet eden vatandaşlardan meydana gelecek jüri heyeti, Cumhuriyetçi liderin suçlu olup olmadığına dair son kararı verecek. 12 üye ile 6 yedek üyeden oluşacak jürinin seçimi bir hafta sürecek.

Suçlu bulunsa da başkan seçilebilir

Cumhuriyetçi Donald Trump, ABD'de bir ceza davasında yargılanan ilk eski başkan olarak tarihe geçti. Trump'ın 4 yıla kadar hapis cezası alabileceği konuşuluyor. Suçlu bulunsa da Trump'ın başkan seçilebileceği vurgulandı.

Yorumlar (0)